Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Mlečni zobje

Mlečni zobje
Mlečni zobje

Sin star 4 leta in pol ima zgornje sprednje zobe povsem karies tako, da jih pravzaprav nima. Zanima me, kako bo to vplivalo na rast stalnih zob.

 

Otroški zobje so pomembni ne le za žvečenje hrane, temveč tudi za ohranjanje prostora za stalne zobe. Ko otrok izgubi zobe zaradi kariesa ali drugih vzrokov, lahko to vpliva na rast stalnih zob na več načinov:

  1. “Potovanje” sosednjih zob: Ko izgubite zob, sosednji zobje lahko potujejo v vrzel, ki jo je pustil izgubljeni zob. To lahko ustvari težave s pravilno umestitvijo stalnih zob, ko začnejo rasti. Z besedo “potovanje” opisujemo počasne premije zob v smer vrzeli.
  2. Pomanjkanje prostora: Če se sosednji zobje potujejo in zapolnijo vrzel, ki je nastala zaradi izgubljenega zoba, to lahko ustvari pomanjkanje prostora za stalne zobe, ko začnejo rasti. To lahko vodi do tesnega stanja zob, kar lahko pomeni, da bo tako stanje potrebno reševati z ortodontskim zdravljenjem.
  3. Motnje v rasti stalnih zob: Če so otroški zobje izgubljeni zgodaj, preden stalni zobje začnejo rasti, to lahko povzroči motnje v rasti stalnih zob. Stalni zobje se lahko pojavijo prezgodaj, prepozno ali v napačnem vrstnem redu.

Če vaš sin že izgublja zobe zaradi kariesa, je zelo pomembno, da se posvetujete z zobozdravnikom. Zobozdravnik bo lahko ocenil situacijo, svetoval o morebitnih zdravljenjih ali posegih ter spremljal rast stalnih zob, da se zagotovi, da se pravilno razvijajo. Redni obiski zobozdravnika so ključni za ohranjanje zdravja mlečnih in stalnih zob vašega sina.

Kariozni mlečni zobje, ki ostanejo v ustih, da ohranjajo prostor za stalne zobe, ne okvarijo stalnikov.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.