Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Modrostni zob boli na ugriz

Modrostni zob boli na ugriz
Modrostni zob boli na ugriz

Zanima me, kaj se dogaja z mojim modrostnim zobom levo zgoraj. Namreč že dvakrat me je bolel in tudi precej sem zatekla. Prvič mi je zobozdravnica dala antibiotik, da pač oteklina mine. Le-ta je res po nekaj dneh. Sedaj se je to ponovilo. Zob mi je že v celoti zrasel. Raste pa mi navzven proti ustnici. Sam zob na dotik (če zobozdravnica “potrka” po njem) me ne boli. Če pa hočem nekaj ugrizniti pa me boli. Ali ste mnenja, da je potrebno zob izpuliti in kaj to pomeni za dlesen, saj nimam več niti šestice niti sedmice.

Zakaj Vas osmica boli na ugriz Vam ne morem povedati brez pregleda in rentgenske slike. V kolikor bi bil zob glede na obliko, velikost in lego kdaj primeren nosilec mostu, ga je dobro ohraniti.  Vendar je za načrtovanje protetične rehabilitacije potrebno oceniti stanje vsega zobovja. Pametno je namreč načrtovati rešitev vsaj v eni čeljusti naenkrat, najbolje pa pogledati, kaj posamezna težava pomeni v sklopu celotnih ust.

Če pa ima neprimerno lego, kot opisujete, da je obrnjen v lice, pa je potrebna presoja. Če zob ni strateško pomemben kot morebitni nosilec protetičnih del in če nima vloge podpore zoba v nasprotni čeljusti ter pogosto dela težave, ga je smiselno odstraniti.

Vzrokov zakaj Vas zob na ugriz boli je lahko več. Najverjetnejša sta karies ali parodontalna bolezen. Več pa brez pregleda ne morem svetovati.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.