Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Modrostni zob in puljenje

Modrostni zob in puljenje
Modrostni zob in puljenje
Bolečine modrostnega zoba levo spodaj

Cca 2 meseca nazaj sem bila pri dežurnem zobozdravniku zaradi bolečin na modrostnem zobku (spodaj levo) … Zob je imel luknjo in povzročal bolečine … Dežurno zobozdravnico sem prosila naj mi začasno zob samo zalije, da hrana in bakterije nimajo vstopa in ne bi povzročale nadaljnjih bolečin … Po tem me je zob resnično nehal boleti.

Nekako sem bila brez težav dalj časa, dokler nisem prejšnji teden odšla k zobozdravniku po “plombico”. Dala je 2x anestezijo in začela z odstranjevanjem tiste tako imenovane prevleke, ki je bila na zobu. Anestezija ni prijela nič in ob vrtanju me je bolelo, kot da anestezije ne bi prijela. Dala je plombico in zob zaprla. Bolečina še vedno ni izginila. Tistega dne me je zob matral še nadaljnjih 8 h. Po 3 nalgesinih 550 mg je bolečina prenehala.

V roku 1 tedna se je težava ponoči zopet pojavila. Bolečina je bila neznosna, kot da bi zopet ravno prišla od zobozdravnika kot tisti isti dan po plombi. Zobozdravnica me je vprašala, če mi zob raje odpre in mi da zdravilo. Sem odklonila. Dodatnih bolečin resnično nisem želela ob ponovnem vrtanju. Kasneje bi me napotila k stomatologu na puljenje. Odločili sva se, da bova še malo počakali ali bo zobek še delal težave.

Težave tudi z drugimi osmicami

Na isti strani (zgoraj levo) imam enake težave samo, da zob ni še v celoti zunaj. Mislim pa, da je tudi luknja v zobu. Ali lahko tak zob (ki še ni v celoti zunaj) tudi na mojo lastno željo izpulim pri stomatologu? Za zob spodaj levo sem se ravno tako odločila, da ga odstranim. Vendar povejte mi prosim ali bom najprej morala dati plombico ven in šele nato na puljenje ali lahko plombica ostane v zobu in pri puljenju mi skupaj ven potegnejo?

Zobe si čistim redno, vendar je dostop do modrostnih zob malo težji pri umivanju. Rrentgen vseh zob mi je pokazal, da je še četrti modrostni zob na poti. Vendar s tretjim modrostnim zobom nimam več težav (spodaj desno). Prej je bil zaradi odvečnega tkiva v dlesni nemogoč dostop vendar mi je zobozdravnica tkivo žgala in odrezala. Tako da sedaj lepo raste in ni težav. Zgoraj desno pa bi modrosten zob obdržala in izpulila 6, saj je zobek mrtev. Ali bom morala po tem posegu k ortodontu, da mi 7 in 8 zob premaknejo naprej ali se bo to samo uredilo, da bo šla 7 na 6 prostor, 8 na 7?

 

Glede zoba, ki ni v celoti izrasel (zgoraj levo)

Seveda se lahko odločite za puljenje, če ni dostopen za čiščenje in se pričakuje težave zaradi kariesa.

Glede puljenja zoba s plombo ali brez

Zob se lahko izpuli ne glede na to, ali ima plombo ali ne. Zaradi puljenja je čisto vseeno ali zob ima plombo ali ne. Če načrtujete puljenje, nima smisla prej narediti plombe. Prav tako plombe zaradi puljenja ni potrebno odstraniti. Pred puljenjem moramo le prerezati mostiček, če je zob, ki bo izpuljen vezan v ta mostiček.

Glede vrzeli po puljenju šestice

Vrzel, ki bo nastala po puljenju šestice  se načeloma lahko zapre ortodontsko, a mora o tem presoditi še specialist ortodontije. Sicer pa je mogoče narediti tudi most iz petice na sedmico.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.