Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Modrostni zob in žep

Modrostni zob in žep
Modrostni zob in žep

Med modrostnim zobom in sedmico (zgoraj) se mi je naredil obzobni žep in manjši karies, za katerega zobozdravnik pravi, da bi ga s plombiranjem težko dostopnega modrostnika težko pozdravil oziroma, da meni, da presledek med zoboma ne bi bil gladek in bi zato tam še vedno zaostajala hrana. To naj bi v bodoče slabo vplivalo tudi na sedaj sanirano sedmico.

Dilema

Zobozdravnik predlaga puljenje modrostnega zoba, med drugim tudi zato, ker ta osmica nima stika s spodnjimi zobmi. Pogosto slišim, da modrostni zobje gnijejo in da so velikokrat nepredvidene težave tudi s koreninami. Ker pa se mi zdi moja težava majhna in me zob ne boli, me zanima ali je odločiti se za puljenje pametno, nujno ali nesmiselno?

 

Če prav razumem, se je na enem od zob – sedmice ali osmice, ali morda na obeh naredil karies. V tem Ta karies je težko dostopen za sanacijo.  Zobozdravnik meni, da ob plombiranju osmice ne bi mogel dobiti dobrega kontakta med sedmico in osmico. Zato meni, da se bo tam nabirala hrana, ki bo situacijo obzobnega žepa poslabšala. Ker zob nima antagonista (zoba, na katerega grize v nasprotni čeljusti), predlaga puljenje.

Dileme skoraj ni

Kadar je osmica nedostopna ali težko dostopna za čiščenje se lahko pojavi med sedmico in osmico globok parodontalni žep ali karies, ali oboje, na osmici ali sedmici, včasih na obeh. Čiščenje takšnih medzobnih prostorov je pogosto pravi izziv. V takem primeru “žrtvujemo” osmico, da karies ali žep, ki ju ni mogoče sanirati ne ogrozita obeh zob, da ne bi zaradi odlašanja izgubili obeh, tako osmice kot sedmice. Odločitev je toliko lažja, kadar zob nima antagonista.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.