Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Modrostni zob se vnema

Modrostni zob se vnema
Modrostni zob se vnema

Pred kakimi tremi leti mi je levo spodaj zrasel modrostni zob, vendar ga je zaradi utesnjenosti ven pokukalo le malo in je sedaj v nivoju dlesni. Nekaj časa z njim ni bilo težav, sedaj pa me v tem predelu večkrat boli (dlesen), včasih pa nastane precej velika oteklina dlesni ob zobu s kljuvajočo bolečino (vnetje?). Ali bo potrebno zob odstraniti in če, kako, saj je zelo majhen (operacija?).

Kot sami ugotavljate najverjetneje zob nima prostora, da bi izrasel. Več informacij bi mi dal pregled in Rtg ortopan. Kadar osmice nimajo prostora, da bi izrasle in se vnetja ob izraščanju stalno ponavljajo je najbolje, da jih odstranimo. Pravilno ocenjujete, ob izraščanju osmic se rada vname dlesen okoli zoba, lahko pa nastane tudi žepek.

Tudi zob, ki še ni v celoti izraščen se da odstraniti. Na kakšen način je odvisno od oblike korenine in lege zoba, ki je včasih prav unikatna. Osmice imajo včasih zelo umetelno zavite krenine. V primeru zavitih korenin je običajno potrebno obiskati specialista oralne kirurgije.

Operacija v pravem pomenu besede (hospitalizacija, splošna anestezija) ni vedno potrebna. Opravi se oralno kirurški poseg na običajnem zobozdravniškem stolu v lokalni anesteziji.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.