Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Modrostni zobje boleče izraščajo vsi na enkrat

Modrostni zobje boleče izraščajo vsi na enkrat
Modrostni zobje boleče izraščajo vsi na enkrat

Stara sem 22 let in z veseljem vam lahko povem, da nimam še nobene plombe in da z zobmi nisem imela nikoli težav.

Sedaj pa so mi začeli besno rasti modrostni zobje – vsi štirje. Zato me spodaj levo že cel teden močno boli dlesen. Mami me tolaži, da nič ne morem narediti in da, ko bodo pogledali iz dlesni ven, da bo tudi bolečina minila. Ima prav? Ali lahko vzamem kako tableto proti bolečinam? Kakšna je sploh funkcija modrostnih zob?

 

Čestitam, res ste lahko ponosni, da nimate nobene plombe. Čeprav zob pri izraščanju boli, to ne pomeni, da bo bolel potem, ko bo popolnoma izrasel. Če bo imel dovolj prostora, so to le težave prehodne narave in se bo bolečina umirila.

Če se bolečini pridruži tudi otekanje, težave pri požiranju in manjša sposobnost odpiranja ust, pomeni, da se je pojavilo vnetje in bo potrebno poiskati zobozdravniško pomoč. Vsekakor se oglasite do svojega zobozdravnika, ki bo ocenil stanje v ustih, ne bo odveč tudi slikanje celotnega zobovja (ortopan). Zobozdravnik bo ocenil, kje ležijo modrostni zobje, ali še lahko pričakujete težave, in ali sploh imajo prostor, da izrasejo.

Proti bolečinam lahko vzamete analgetike, ki niso Aspirin in ne vsebujejo sestavin aspirina. Aspirin namreč preprečuje strjevanje krvi. To pa ni dobro, če bi bil potreben kak kirurški poseg (na primer odstranitev zoba ali odstranitev dela vnete dlesni).

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.