Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Modrostni zobje, kdaj izrastejo

Modrostni zobje, kdaj izrastejo
Modrostni zobje, kdaj izrastejo

Zanima me koliko časa rastejo modrostni zobje. Stara sem 24 let. Do sedaj mi je zrasel en modrostni zob, sploh ne vem kdaj. Drugi pa mi raste že več kot 4 mesece, pa se mi zdi, da je vedno enak (komaj gleda iz dlesni).

 

Modrostni zobje izrasejo kot zadnji stalni zobje. Izrasejo lahko kadarkoli, tudi v visoki starosti. Vendar najpogosteje izrasejo nekje do petindvajsetega leta. Izraščajo lahko nekaj mesecev ali pa izrasejo v nekaj dneh. Izraščanje je odvisno od tega, ali je dovolj prostora, da zob izrase in v kakšni smeri v čeljusti leži.

Kadar osmica dolgo ne izrase in izraščanje spremljajo ponavljajoča vnetja, moramo oceniti ali bo zob imel prostor, da izraste ali ne. Kadar predvidevamo, da bo imela prostor je včasih dovolj, da se odstrani le košček dlesne, ki pokriva na pol izrasel zob. Tako omogočimo čiščenje zadnje stene takega zoba in vnetja se ne pojavljajo več. Vendar tudi ta postopek ni vedno mogoč in uspešen.

V kolikor se izkaže, da ni prostora, da bi zob izrasel, ga je najbolje čim prej odstraniti. Kako ležijo osmice v kosti, ali imajo prostor, kakšne komplikacije lahko pričakujemo nam največ pove rentgenska slika – ortopan.

Osmica je skratka zob, za katerega ne velja nobeno pravilo. Lahko je normalen zob, enakovreden ostalim, lahko pa je majhen, zakrnel ali ga sploh ni. Enako velja za način izraščanja.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.