Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Mostiček in bolnik s psihozo

Mostiček in bolnik s psihozo
Mostiček in bolnik s psihozo

Moja 36 letna sestra ima bolezen razcepljena psihoza. Zdravi se že 21 let. Sedaj bi ji naj naredili zobni mostiček vendar ji je zobozdravnica rekla, da ga njej ne upa delat, ker jemlje določena zdravila. Jemlje Haldol, Apaurin, Akineton. Ni pa zobozdravnica pojasnila zakaj točno ne more narediti mostička. Prosim, če mi vi svetujete kako in kaj.

 

Za konkreten odgovor bi potrebovala več jasnosti. Zato vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Po zdravilu Akineton sklepam, da ima vaša sestra nehotne gibe, kot so morda tremor (tresavica), tike … Pri zobozdravniškem delu je pomembno dobro sodelovanje pacienta, predvsem se bojimo večjih nenapovedanih premikov, medtem, ko uporabljamo vrteče se instrumente. Pri nenadnih močnih nepričakovanih premikih lahko pacienta nehote močno poškodujemo. Potrebno je pretehtati situacijo.

Svetujem Vam, da se domenite za razgovor pri njeni zobozdravnici, da ugotovite zakaj ima zobozdravnica pomisleke glede izdelave mostička. Prisotni bodite vi, in vaša sestra. Zobozdravnica Vam bo zagotovo natančno razložila v čem je težava, le vprašati morate česa ne razumete. Vprašanja si že doma napišite na listek, da česa ne pozabite vprašati.

Nato priporočam, da se oglasite do specialista ali zdravnika, ki je zdravila, ki jih omenjate predpisal. Povprašajta, ali je mogoče začasno prilagoditi terapijo, da bi se zobozdravstvena oskrba lahko izvedla.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.