Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Mostiček in ustni zadah

Mostiček in ustni zadah
Mostiček in ustni zadah

Zelo veliko imam težav s svojimi zobmi že od svojega 23.leta (sedaj jih imam 49). V preteklem zimskem obdobju so mi zamenjali mostiček spodaj, za katerega sem morala plačati. Menda nisem bila upravičena do povrnitve stroškov, ker je bil poseg mlajši od 7 let. Sedaj bi mi morali zamenjati še na zgornji čeljusti, kjer sem imela na vsako stran montirana mostička pred 17 in 19 leti. Za poseg bi mi sedaj dodatno zaračunali. Drugo moje vprašanje pa se nanaša na močan zadah iz ust. Zelo veliko se ukvarjam s tem, redno čistim zobe, delali so mi že test bakterij na ustni votlini in nič odkrili. Ali je to morda posledica želodca, ali je kriva ustna votlina? To je grozno, ko ne najdem prave rešitve.

 

Glede stroškov doplačila za protetično rehabilitacijo

ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) je izdal Pravila (dokument), kjer je opisano kaj je pravica iz zavarovanja po pravilih in kaj ne. Cena je odvisna od tega kaj vam pripada in kaj morate doplačati. Seveda k ceni prispevajo tudi samoplačniške storitve in nadstandardni materiali, za katere ste se dogovorili.

Glede ustnega zadaha

Vzroki za ustni zadah so lahko oralni (iz ust) ali ekstraoralni (zunaj ust). Najpogostejši so oralni (90 %).

Neprijeten in močan vonj povzročajo hlapne žveplove spojine (metil merkaptan,dimetilsulfid in žveplovodik).Žveplove spojine nastajajo pri razpadu beljakovin, ki vsebujejo žveplo. Pri tem sodelujejo bakterije. Beljakovine, ki vsebujejo žveplo se nahajajo v ostankih hrane, v odpadlih vnetnih celicah, v krvi in izcedku, ki teče iz nosu v grlo – postnazalni izcedek. Razpad teh beljakovin se dogaja na mestih, kjer se te snovi lahko zadržujejo, na normalnih strukturah – brazdah korena jezika, v brbončicah jezika ali v obzobnih žepkih. Najnovejše raziskave kažejo, da je najpomembnejši izvor zadaha hrbtišče jezika.

Ekstraoralni vzroki so povezani z boleznimi na pljučih, v nosu in požiralniku. Lahko pa so vzrok tudi sistemske bolezni, kot je sladkorna bolezen,ter ledvične in jeterne bolezni.

Veliko vlogo igra slina

Zelo pomembna je količina in kvaliteta sline. Ponoči, ko je sline malo ta manj izpira usta, imamo jutranji zadah, ki je normalen – fiziološki. Prav tako je normalen zadah, kadar dlje časa ne zaužijemo hrane ali smo dehidrirani (premalo pijemo). Bistvenega pomena je ugotoviti od kje zadah izvira. To običajno ugotovimo na obisku za ustni zadah. Dobra novica je, da če ustni zadah izvira iz ust, ga znamo zdraviti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.