Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Na spodnjih sekalcih se umika dlesen in so potemneli

Na spodnjih sekalcih se umika dlesen in so potemneli
Na spodnjih sekalcih se umika dlesen in so potemneli

Sem 21-letnik, kadilec. Do zdaj nisem imel težav z zobovjem, sedaj pa sem opazil, da je spodnja dlesen izrazito znižana, da se vidi velik del sprednjih zob. Spodnji 1 sta spodaj potemneli in hrapavi. Mi lahko poveste kaj bi takšno stanje lahko povzročilo in kako ga odpraviti.

 

Najverjetneje sta spodnji enici potemnjeni in hrapavi zaradi zobne obloge, morda zobnega kamna, lahko pa tudi zaradi katrana, ki se nalaga nanju ob kajenju, če ste kadilec. Zabarvani zobje lahko postanejo tudi zaradi vročega dima, ki ga stalno dovajate na zobe ob kajenju.Lahko pa se obarva zobni kamen.

Če se je dlesen umaknila zaradi draženja, ki je lahko hrapava katranasta obloga na zobeh ali zobni kamen. Obloga povzroča vnetje dlesni in obzobnih tkiv, posledica vnetja pa je umikanje dlesni.

Umik dlesni je lahko tudi travmatski, zaradi preveč intenzivnega ščetkanja.

Če ste imeli ortodontsko zdravljenje s fiksnim zobnim aparatom, pa je lahko tudi posledica ortodontskih premikov zob.

Najprej je potrebno ugotoviti vzrok Vaših težav in nato določiti terapijo. Vendar to brez pregleda pri zobozdravniku ne bo mogoče. Naročite se čim prej, da se zaustavi umikanje dlesni.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.