Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Načrtno puljenje stalnih zob

Načrtno puljenje stalnih zob
Načrtno puljenje stalnih zob

Spoštovani, sin je star 10 let in ima preozko čeljust. Ortodont svetuje puljenje vseh stalnih štiric, čeprav imajo trojke na spodnji čeljusti dovolj prostora. Z odstranitvijo zg.štiric sem se sprijaznila, ne vidim pa razloga za puljenje spodnjih.

 

Ortodontska terapija občasno zajema tudi načrtno puljenje stalnih zob, predvsem pri tesnem stanju. Kdaj se specialist ortodont odloči za načrtno puljenje je odvisno od primera samega. Kadar predlaga ekstrakcije, je to skrbno načrtovana terapija. Zakaj konkretno je ta način terapije predlagan pri vašem sinu je najbolje, da povprašate lečečega specialista ortodonta. Zagotovo vam bo hvaležen za zanimanje, saj pacient, ki se zanima in sodeluje pri terapiji, doseže boljši uspeh. Morda vam bo še največ povedal izraz za puljenje zob v nasprotni čeljusti kot se izvaja terapija. Takšno puljenje (ekstrakcije) se imenujejo izravnalne ekstrakcije.
Upam, da sem Vam vsaj malo pomagala pri razumevanju zakaj puljenje spodnjih štiric, vsekakor pa se o tem pogovorite s specialistom, ki obravnava Vašega sina.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.