Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nadomestni zob ali lahko nanj grizem?

Nadomestni zob ali lahko nanj grizem
Nadomestni zob ali lahko nanj grizem

Jaz sem pri zasebnem zdravniku. In ta je rekel, da mora predzadnji spodnji zob na levi strani ven (to je zob zraven modrostnega zoba).V modrostnem zobu pa že imam črno plombo, ki me estetsko zelo moti. Mene zanima, če se bo dalo nadomestiti izpuljeni zob? Kolikšna je okvirna cena novega? Zanima me, kako se da lahko zob gor? Ali se estetsko opazi, ko se da zob gor? Ali so uporabni ti nadomestni zobje, mislim ali lahko normalno grizem, jem … Pa še zobar mi je rekel kao, da bi bilo dobro, da dam ven modrostni zob, ker kao nima nobene funkcije? Pa me še to zanima, kakšno funkcijo ima modrostni zob?

 

Vsak izgubljen zob se da nadomestiti

Izpuljeni zob se načeloma vedno da nadomestiti. Vendar vedno ocenimo ali bi z nadomeščanjem ne naredili več škode kot koristi.

Manjkajoči zob lahko nadomestimo z zobnim mostičkom

Manjkajoči zob navadno nadomestimo z zobnim mostičkom. To pomeni, da moramo kot nosilca uporabiti dva ali več sosednjih zob ob vrzeli, ki je nastala po puljenju zoba. Na nosilce, ki jih obrusimo, pritrdimo most. Lahko pa je izvedba tudi modificirana. Kakšne vrste zobni mostiček je mogoče izdelati se odločimo glede na postavitev zob, glede na kvaliteto in položaj zob.

Izgubljene zobe lahko nadomeščamo z implantati

Lahko se odločite tudi za izdelavo implantata. Vendar je običajno do šestice dovolj griznih enot, da je omogočeno normalno hranjenje. Na koncu zobne vrste nadomestimo toliko zob, da imajo vsi zobje v nasprotni čeljusti kontakt. To pomeni, da imajo kam ugrizniti.

Manjkajoče zobe na koncu zobne vrste lahko nadomestimo s protezo

Kadar manjkajo zobje na koncu zobne vrste jih lahko nadomestimo tudi s snemno delno zobno protezo.

Glede uporabnosti zobnoprotetičnih nadomestkov

Seveda, zobnoprotetični nadomestki, ki nadomeščajo vaše naravne zobe so narejeni, da lahko z njimi grizete hrano. Niso pa na primer namenjeni trenju orehov ali odpiranju steklenic.

Glede tega, ali se protetične nadomestke opazi

Ali se protetični nadomestek estetsko opazi je predvsem odvisno od materiala, iz katerega je izdelan. Najboljšo estetiko seveda dosega keramika. Mostički so namenjeni zato, da nanje lahko normalno grizete. Estetika je pomembna, se pa včasih zgodi, da moramo kdaj narediti tudi kak kompromis. Večinoma je dobra estetika povezana tudi z višjimi stroški protetične rehabilitacije

Glede modrostnega zoba

Iz napisanega ne morem razbrati, ali je osmica lahko nosilec mostu za vaš manjkajoči zob. Ali ima modrostni zob funkcijo, je odvisno od lege in oblike zoba. Nekateri modrostni zobje so lahko popolnoma normalne oblike in imajo ugodno lego v čeljusti, tako da se jih lahko uspešno vključi v protetično delo. Nekateri pa zaradi oblike in lege niso uporabni. Takrat rečemo, da nimajo funkcije. Cena je odvisna od protetičnega načrta in izbire materiala.

Če bo vaša osmica del mostička, bo imela zobno prevleko in estetska bo, če se odločite za keramiko zagotovljena.

Ker navajate, da je zobozdravnik predlagal puljenje modrostnega zoba menim, da je morda ocenil, da ga ne more uporabiti kot nosilec za most. Tudi v tem primeru temna plomba ne bo več kvarila estetike.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.