Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nanašanje zaščite pri osnovnošolcih

Nanašanje zaščite pri osnovnošolcih
Nanašanje zaščite pri osnovnošolcih

Za osnovnošolce je ob rednih pregledih predviden nanos zaščitnega sloja, ki preprečuje nastanek kariesa. Sem pa slišal od zobozdravnika, da lahko kasneje tudi pod ali ob taki zaščiti nastane karies, ker ga je težje opaziti.

Ali bi vi svojim otrokom priporočali ali odsvetovali tako zaščito?

Zalitje in karies

Verjetno me sprašujete o zalitju fisur (grabenčkov na griznih ploskvah zob). Zalitje je priporočljivo, predvsem kadar so fisure globoke. Seveda lahko pride do komplikacij, kot jih navajate, npr. kariesa pod zalitjem, lahko pride tudi do delnega ali popolnega izpada zalitja. In res je, da je karies pod zalitjem težje opaziti.

Odontomija

Poleg zalitja obstaja še postopek odontomije. Ta postopek izvedemo kadar že obstaja karies oziroma kadar je fisura neobičajno globoka in sumimo, da bi se v taki fisuri pod zalitjem razvil karies. V tem primeru z ozkim svedrom odstranimo kariozni predel in če preparacija ostane v sklenini predel zalijemo s tekočim kompozitnim materialom.

Ugotavljanje kariesa

Pred zalitjem fisur v naši ordinaciji z laserjem preverimo ali je morda v globini fisur karies, ki ga s prostim očesom morda ne moremo videti. V primeru, da aparat zazna karies, naredimo odontomijo in zalitje, v primeru ko ga ne zazna, pa zalitje.

Plomba

V kolikor se ob postopku odontomije pokaže, da je karies obsežnejši, naredimo plombo.

Moja hči ima zalite stalne kočnike. Zaradi globokih fisur je imela zalite tudi mlečne kočnike.