Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Naprej pomaknjena spodnja čeljust – progenija

Naprej pomaknjena spodnja čeljust - progenija
Naprej pomaknjena spodnja čeljust – progenija

Imam naprej pomaknjeno spodnjo čeljust. Skoraj za pol centimetra. Že kot 6 let star otrok sem začel zardi tega obiskovati ortodonta in nositi opornice. Vendar se mi stanje ni izboljšalo.Sedaj sem star 17 let. Ortodontka mi je priporočala operacijo. Zanima me vaše mnenje ali naj se za to odločim in sploh me zanima kakšni so potem stranki učinki operacije. Zdravnica mi je rekla, da se na drug način moja čeljust več ne da pomakniti nazaj.

 

Stanje, ki ga opisujete, se imenuje progenija. Kadar se rasti spodnje čeljusti ne da regulirati z ustrezno ortodontsko terapijo, je na voljo operacija. Progenija je naprej pomaknjena čeljust. Hkrati pri ugrizu običajno spodnji zobje segajo čez zgornje, kar je ravno obratno kot običajno. Kadar je progenija estetsko moteča in si pacient želi izboljšanje videza in ugriza se odloči za operacijo. Operacija progenije je precej zahtevna. Pred operacijo je potrebna ortodontska priprava zobovja na novi ugriz.

Pred operacijo se izdela tudi posebna opornica, ki se jo namesti med operacijo. Ta opornica poveže zobe med seboj v novi ugriz in drži čeljusti v novem položaju. Deluje kot imobilizacija. Pri operaciji se vzdolžni del spodnje čeljusti, kjer so sklepi oddvoji od vodoravnega dela, kjer so zobje.Nato vodoravni del pomaknejo nazaj, tako da se zobje ujamejo v vnaprej predvideni ugrz. V tem položaju se namesti opornica, ki drži čeljust v novem položaju. Oddvojene dele kosti povežejo v novi položaj.Opornico je potrebno po operaciji nositi kar nekaj časa. Operacijskih tehnik je več. Toliko na kratko, ne bi Vas rada preveč prestrašila, zato Vam svetujem, da se oglasite na informativni razgovor k maksiofacialnemu kirurgu, ki Vam bo natančno razložil, kako operacija zgleda, kakšne so lahko komplikacije, koliko časa bo trajalo okrevanje, skratka vse, kar Vas zanima.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.