Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nasmeh se mi je pokvaril ko so izrasli stalni zobje

Nasmeh se mi je pokvaril ko so izrasli stalni zobje
Nasmeh se mi je pokvaril ko so izrasli stalni zobje

Ko sem bil še majhen so bili moji zobje videti v redu, vse dokler mi niso zrasli stalni zobje. Ko sem šel na slikanje zob so ugotovili, da sploh nimam zgornjih dvojk! A je morda kakšna druga rešitev razen zobnega aparata?

 

Seveda je možna protetična rešitev stanja, vendar vam zelo svetujem, da se odločite ortodontsko terapijo, saj se estetsko lahko doseže lepši učinek, hkrati pa se ohrani zdrave sosednje zobe. Res zahteva več truda, vendar se splača potruditi se.

Običajno manjkajoče dvojke nadomeščamo z implantati, počakati pa je potrebno, da je rast zaključena, to je okrog 20.leta. To je mogoče, kadar je zadosti prostora za vstavitev implantatov. Kadar pa so vrzeli premajhne, sosednji zobje pa razmaknjeni in postavljeni nepravilno je tako ali tako prej smiselna ortodontska terapija. Tako dosežemo pravilne smeri in postavitev ostalih zob ter primero vrzel za vstavitev implantatov.

Pretehtati je potrebno, katera metoda bo estetsko bolj ugodna. To je odvisno tudi od oblike čeljusti, oblike in velikosti zob …

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.