Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Neboleče popravilo mlečnih zob

Neboleče popravilo mlečnih zob
Neboleče popravilo mlečnih zob

Imam 6 letnega sina. Njegovi zobje so vsi karies. Sprašujem ali je smiselno popravljati mlečne zobke, če ga ne boli. In sprašujem ali obstaja sredstvo proti bolečinam za otroke, ko se mu popravlja zobe.

 

Popravilo karioznih  mlečnih zob je pomembno zaradi več razlogov, tudi če otrok v tem trenutku ne čuti bolečine. Popravilo mlečnih zob je nujno potrebno, saj otroku tako omogočimo normalno hranjenje, govor in pravilno izraščanje stalnih zob.

Ohranjanje prostora za stalne zobe

Mlečni zobje držijo prostor za stalne zobe, ki se razvijajo pod njimi. Če mlečni zobje izpadajo prezgodaj zaradi napredovale zobne gnilobe – kariesa, lahko to povzroči težave s pravilnim razvojem stalnih zob. Zadnji mlečni zobje se zamenjajo s stalnimi med 12. in 13. letom, to pa pomeni, da so mlečni zobje v funkciji kar dolgo obdobje.

Ohranjanje fonetičnih sposobnosti

Mlečni zobje so pomembni za pravilno izgovarjanje zvokov in govor. Ohranjanje mlečnih zob je ključno za normalen razvoj govora.

Glede nebolečega popravljanja zob

Za neboleče delo obstajata površinska in lokalna anestezija, ki se tudi pri nas vedno več uporablja za brez bolečinsko delo pri otrocih. Pomembno je razumeti, da je zobozdravstveno zdravje otrok pomembno področje in se zobozdravniški posegi izvajajo ob uporabi lokalnih anestetikov tudi pri otrocih, da se zagotovi čim manjša nelagodnost in bolečina med postopkom zdravljenja.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.