Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nenormalna obraba sprednjih zob

Nenormalna obraba sprednjih zob
Nenormalna obraba sprednjih zob

Moj problem so zelo nazobčani incizalni robovi zgornjih in spodnjih enic in dvojk. Stara sem dvaindvajset let in z leti se je nazobčanost še povečala, namesto da bi se izravnala.

Na dvojkah so se oblikovali pravi vršički. Prej me to ni motilo, zobozdravnik pa mi je povedal, da se lahko obraba stopnjuje do resnih poškodb zob, ki bi zahtevale popolno brušenje zob in nadomestitev s fiksnoprotetičnimi nadomestki. Tega pa seveda ne želim!!

Incizalne robove mi je spoliral in nanje nanesel nekaj, kar se je potem odluščilo (mislim, da fluor?), to pa je tudi vse, kar lahko naredi. Predlagal mi je še ploščo za dvig griza za čez noč,  ki naj bi upočasnila abrazijo. Skozi sklenino je vidno, da je tudi dentin oblikovan nazobčano, zato dvomim, da se bo abrazija razvijala normalno.

Tudi sicer so moji zobje bolj slabi, kljub rednemu in temeljitemu čiščenju se mi neprestano pojavlja karies. Moja mami meni, da so lahko morda za šibkost mojih zob krive kontracepcijske tabletke (Diane 35). Se Vam zdi to možno? Lahko sama, kaj storim za svoje zobe? Ali menite, da bo navsezadnje potrebna popolna preparacija zob? Kako bi se Vi lotili mojega primera?

 

Ni podatka, da bi kontracepcijske tabletke povzročale pretirano obrabo zob.

Nikjer nisem zasledila podatkov, da bi kontracepcijske tabletke povzročale spremembe kakovosti zob. Menim, da imate morda nepravilen ugriz ali pa morda bruksizem, lahko pa kombinacijo obojega.

Rešitev bi bila ortodontska terapija

Ker menim, da redno skrbite, da so Vaši zobje sproti sanirani (popravljeni), Vam svetujem obisk pri specialistu ortodontu vsaj za mnenje, kako bi bilo mogoče Vašo težavo rešiti z ortodontsko terapijo.

Protetična rehabilitacija je izbira, če res ne gre drugače

Res je mogoče ugriz popraviti s protetično rehabilitacijo, vendar Vam bolj priporočam ortodontsko terapijo. Kratkoročno bo trajala dlje, in Vas stala več. Vendar ste še mladi. Prevleke bo tekom let potrebno zamenjati, kar pa boste dosegli z ortodontsko terapijo Vam bo ostalo za vedno. Zato dolgoročno gledano lahko ortodontska terapija pomeni manjši strošek in boljši rezultat.

Dvig ugriza s protetično rehabilitacijo pomeni obrusiti vsaj tri grizne enote na vsaki strani. Hkrati smo omejeni v višini dviga ugriza, saj ugriz dvigujemo naenkrat. Pri ortodontski terapiji je dvig ugriza počasen proces in zato tudi manj invaziven. Zato menim, da je ortodontska terapija v Vašem primeru terapija izbora.

Bruksistična opornica do odločitve

Če gre za bruksizem pa svetujem čim prej izdelati bruksistično opornico.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …