Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nepravilna lega zob pri odraslih

Nepravilna lega zob pri odraslih
Nepravilna lega zob pri odraslih

Imam problem glede lege zob. Nagibanje zoba, tesno stisnjeni zobje, ki se rahlo prekrivajo in zato tudi nepravilen ugriz. Zaradi tega so mi pred leti že na eni strani odstranili spodaj in zgoraj mislim, da štirici. Sedaj pa se je stanje spet poslabšalo! Zdravljenje je kar dolgo, cca 2 leti in ni ravno poceni. Ali obstaja se kaka druga možnost za izboljšanje glede na to, da imam 25 let!

 

Navajate, da imate tesno stanje zob. Ker so Vam v otroštvu načrtno že odstranili dva zoba, predvidevam, da ste obiskovali ortodonta, zdravljenje pa ni bilo zaključeno. Ortodontsko zdravljenje je pravica iz obveznega zavarovanja le do dopolnjenega 19. leta, oziroma do zaključka terapije, v kolikor se je zdravljenje začelo pred dopolnjenim 19. letom starosti. Ortodontska terapija v odrasli dobi je v celoti samoplačniška.

Za oceno drugih možnosti je potreben pregled v zobozdravstveni ordinaciji, zato Vam na to ne morem odgovoriti. Najprimernejša bo gotovo ortodontska terapija. Cenovno bo to prav gotovo dolgoročna življenjska naložba, saj si boste s tem načinom terapije prihranili mnogo večje stroške morebitne kasnejše protetične rehabilitacije, čeprav se vam trenutno zdi velik strošek.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.