Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nepravilni ugriz – progenija

Nepravilni ugriz - progenija
Nepravilni ugriz – progenija

Stara sem 28 let in imam nepravilen ugriz, namreč spodnjo čeljust imam močnejšo in bolj navzven kot zgornjo. Zanima me, če je mogoče to kako popraviti na primer z operacijo. Imam leto dni staro hči, ki ima prav takšen ugriz. Kaj narediti?

Stanje, ki ga opisujete se, če Vas razumem prav imenuje progenija. Potrebno je oceniti, ali je ta le navidezna, ker je majhna zgornja čeljust ali prava, ker je naprej pomaknjena brada.

Svetujem vam obisk pri specialistu ortodontu, pregled, in analizo stanja. Specialist ortodont vam bo glede na postavitev diagnoze (postavitev diagnoze je nujna) svetoval možne načine terapije. Pravo progenijo se pri odraslih res operativno izboljša z operacijo, za Vašo deklico pa se bo morda mogoče s pravočasno ortodontsko terapijo izogniti operaciji.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.