Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Neprijeten zadah

Neprijeten zadah
Neprijeten zadah

Stara sem 35 let, pridno skrbim za ustno higieno in 2 krat letno grem k zobozdravniku na kontrolo. Že dalj časa me moti ustni zadah. Še vedno mi rasteta osmici spodaj in predvidevam, da je to vzrok zadaha. Ustni kirurg mi je že dvakrat prestavil poseg obrezovanja dlesni nad še delno zaraščenimi osmicami, saj ne čutim nobenih bolečin pri rasti le teh. Imam tudi 4 plombe, ki pa mislim, da niso vzrok zadaha, saj pri redni kontroli pri zobozdravniku ugotovimo, da so plombe fiksne in dobro tesnijo. Ob kontroli prosim zobozdravnico, da mi pobrusi tudi črne “pikice”, za katere zdravnica pravi, da so bakterije, ki so pri veliko ljudeh normalen pojav. Motijo me predvsem iz vizualnega razloga. Mislim pa, da niso vzrok zadaha.

Zato vas sprašujem, kako si lahko pomagam z zadahom in ali je zadah povezan z rastjo osmic. Zadah je zelo moteč, saj neprijeten okus v ustih čutim tudi takoj po umivanju zob. Ali si lahko pomagam s kakšno posebno ščetko za zobe, zobno pasto, ustno vodo, saj sem žvečilnih gumijev že naveličana.

 

Najpogostejši vzroki za ustni zadah

Najpogostejši zroki za ustni zadah so lahko oralni (iz ust) ali ekstraoralni (zunaj ust). Najpogostejši so oralni (90 %).

Neprijeten in močan vonj povzročajo hlapne žveplove spojine (metil merkaptan, dimetilsulfid in žveplovodik). Žveplove spojine nastajajo pri razpadu beljakovin, ki vsebujejo žveplo. Pri tem sodelujejo bakterije. Beljakovine, ki vsebujejo žveplo se nahajajo v ostankih hrane, v odpadlih vnetnih celicah, v krvi in izcedku, ki teče iz nosu v grlo. Razpad se dogaja na mestih, kjer se te snovi lahko zadržujejo, na normalnih strukturah – brazdah korena jezika, v brbončicah jezika ali v obzobnih žepkih. Najnovejše raziskave kažejo, da je najpomembnejši izvor zadaha hrbtišče jezika. Od tu izvirajo intraoralni vzroki ustnega zadaha.

Ekstraoralni vzroki so povezani z boleznimi na pljučih, v nosu in požiralniku. Lahko pa so vzrok tudi sistemske bolezni, kot je sladkorna bolezen, ter ledvične in jetrne bolezni.

Pomembno je, da imate dovolj kvalitetne sline

Pomembna je količina in kvaliteta sline. Ponoči, ko je sline malo ta manj izpira usta, zato imamo jutranji zadah, ki je normalen. Prav tako je normalen zadah, kadar dlje časa ne zaužijemo hrane ali smo dehidrirani (premalo pijemo).

Ustne vode s kisikom pomagajo

Dobijo se ustne vode in geli za čiščenje jezika. Uporabljajte strgalo za jezik. Vendar učinek redne in natančne uporabe ni viden prej kot v treh mesecih. Pomagajo tudi zobne paste s triclosanom in cinkovim citratom. Predvsem pazite, da se redno prehranjujete in da pijete dovolj tekočine.

Niste mi opisali na kakšen način izvajate ustno higienoDobra ustna higiena je pomembna. Če uporabljate zobno ščetko, nitko in interdentalno – medzobno ščetko in so vaše dlesni zdrave in ne krvavijo, jezik pa brez oblog, so morda vzrok zadahu le še osmice. Sicer pa bo potrebno poiskati vzroke še drugje. Predlagam pregled na ustni zadah.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.