Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Neuporaben mostiček 2

Neuporaben mostiček 2
Neuporaben mostiček 2

Približno eno leto imam mostiček, vendar si z njim nisem nič na boljšem. Pri žvečenju hrane čutim bolečine, poleg tega čutim bolečine ob topli in hladni hrani (posebno na notranji strani, kjer je prevleka iz zlata). Zobozdravnika sem medtem zamenjal. Kako ugotoviti stanje? Zobozdravniku, ki ga sedaj obiskujem, sem za problem povedal. Svetoval mi je odstranitev mostička in izdelavo novega. Ali je možno ugotoviti stanje še pred odstranitvijo mostička in ali lahko zahtevam povračilo stroškov od prejšnjega zobozdravnika?

 

Najprej bi bilo potrebno ugotoviti od kod težave. To bo razjasnil pregled in kontrolna rentgenska slika. Seveda pred odstranitvijo mostička. Prav bi bilo, da nastanek težav razjasnita z zobozdravnikom, ki Vam je mostiček izdelal. Prepričana sem, da bosta težave razjasnila. Povračilo stroškov lahko od prejšnjega zdravnika zahtevate le, če se ugotovi, da je bila narejena napaka.

Da bi ugotovili stanje mostička in ugotovili razlog za vaše težave, zobozdravnik lahko izvede več preiskav:

  1. Klinični pregled: Zobozdravnik bo pregledal mostiček, vaše dlesni in sosednje zobe ter preveril, ali obstajajo znaki vnetja, kariesa ali drugih težav.
  2. Rentgenski posnetek: Rentgenski posnetek lahko pokaže morebitne težave na stiku zoba in prevleke, težave s koreninami zob ali stanje kosti, okoli zob, na katere je mostiček pritrjen.
  3. Ocena ugriza: Zobozdravnik bo preveril, ali je mostiček pravilnem ugrizu. Napačen ugriz mostička lahko povzroči bolečine in nelagodje pri žvečenju.
  4. Preverjanje prevleke: Če je mostiček delno ali v celoti narejen iz zlata, bo zobozdravnik preveril stanje prevleke, ali je morebiti prišlo do obrabe ali poškodb.

Smiselno je pomisliti tudi na to, da morda ponoči stiskate ali škrtate z zobmi. To lahko počnete nezavedno v spanju. Morda gre za Bruksizem. V tem primeru je potrebno dobro uskladiti ugriz.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.