Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Neuporaben mostiček

Neuporaben mostiček
Neuporaben mostiček

Imam mostiček, s katerim imam od začetka težave, zdaj mi je že nekajkrat izpadel, ko sem prosila za mnenje še enega zobozdravnika, mi je rekel, da je en zob preveč zbrušen, zato mostiček izpada. Pravi, da niti prevleka ne bo držala na tem zobu. Zdaj si pa lahko mislite, kako se počutim, ko sem drago plačala, da imam zdaj uničena dva lepa zdrava zoba za prazen nič. Kaj se sploh da naredit v takšnem primeru, kakšna možnost je še, da se prekrije brušeni del zobu, da ne bi bil občutljiv, glede na to, da prevleka ne pride v poštev?

Težko vam strokovno odgovorim brez pregleda, pa vendar …

Morda pa se le da še kaj ukreniti. Lahko se poskusi, da bi že obstoječi mostiček nosili. Splača se poizkusiti notranjost prevleke dobro speskati. Tako peskanje opravijo v zobni tehniki. Z grobo speskano notranjo površino se lahko pridobi nekaj retencijske površine.

Tudi zobno površino je potrebno dobro razmastiti in pripraviti na ustrezen cement. Cementiran mostiček bo potrebno dobro okluzijsko urediti. To pomeni, da mora biti v udobnem in pravilnem odnosu do zob, na katere grizete v nasprotni čeljusti.

Če ne bo šlo drugače, bo potrebno zobe devitalizirati

V kolikor se ta metoda ne bi obnesla, se lahko zob devitalizira (zdravi zobne korenine), nato se napravi zatiček. Izdelati bo potrebno nov mostiček.

Morda gre za bruksizem

Kadar neko fiksno zobnoprotetično delo vztrajno izpada, je smiselno pomisliti ali morda ponoči ne škrtate ali stiskate zobe. Sile s katerimi škrtamo z zobmi med spanjem so lahko tudi sedemkrat večje, kot tiste pri hranjenju. Če gre za bruksizem, je smiselno takoj po cementiranju mostička izdelati še bruksisitično opornico.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.