Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Neuspešna zamenjava plombe

Neuspešna zamenjava plombe
Neuspešna zamenjava plombe

Lani sem se odločila menjati vse stare plombe za bele in od takrat imam kar naprej probleme. Upam, da me boste razumeli, ker bom zadevo opisala z besedami, ki mi jih je zobozdravnik povedal in jih razumem povsem laično.

Šestico mi je odprl in ugotovil, da je precej bila načeta, delal je novo plombo direktno na živec. Ta se je čez nekaj časa vnel in vzel mi ga je ven, dal noter polnilo in do danes je bilo nekako v redu. Sedaj pa me boli ponovno in bila sem že pri zobozdravniku. Pravi, da se je začelo vnetje pri korenini, ki je vzrok mojih bolečin (zraven še hud glavobol). Predpisal mi je Summamed tablete. Svetoval mi je, naj jem še tablete proti bolečinam in me čez en teden dni naročil na puljenje.

Sedaj že malo zgubljam zaupanje v zobozdravnika, saj sem že plačala, da mi ga bo na koncu dal ven. Ali je možno, da je to njegova napaka ali tega ni bilo mogoče preprečiti? Za vaše korektno strokovno mnenje bom zelo hvaležna.

 

Kaj se je najverjetneje zgodilo

Kadar karies sega globoko proti zobni pulpi – zobnemu živcu, je vedno povečana verjetnost, da se bo zobna pulpa vnela. Taka zobovina je zagotovo okužena z bakterijami. Ob čiščenju kariesa pogosto ugotovimo, da sega v področje pulpe. Kadar sega zelo v bližino pulpe, vi pa nimate nobenih znakov, da je zobna pulpa že okužena, naredimo plombo. Sama pri globokih plombah pogosto naredim kritje zobne pulpe.

Dokler je bil na zobu karies, so plini, ki so jih proizvajale bakterije lahko izhajali.Ko tak zob dobro zatesnimo, plini, ki jih proizvajajo v okuženi pulpi bakterije ne morejo izhajati. Zato zob začne boleti.

Zobozdravnik je zob endodontsko zdravil.

 

Uspešnost zdravljenja koreninskih kanalov

Zakaj tak potek sanacije Vašega zoba Vam bo najbolje znal razložiti Vaš zobozdravnik. Kadar je zob hudo okvarjen, to pomeni, da ima globok karies, se poteka zdravljenja ne da napovedati. Moram Vas razočarati, podatki v literaturi navajajo, da je uspeh zdravljenja zobnih korenin 60-90%.

 

Kompleksnost koreninskih kanalov
Kompleksnost koreninskih kanalov

Anatomija koreninskih kanalov igra pomembno vlogo

Predvsem je to odvisno od anatomije koreninskih kanalov zoba. Od poteka in prehodnosti koreninskih kanalov in bakterijske flore, ki je prisotna. Pri tem mislim na zavitost koreninskih kanalov in bakterije, ki so morda odporne na zdravilo, s katerim zdravimo zob.

 

Metode zdravljenja koreninskih kanalov

Le koreninske kanale, ki jih je mogoče dobro očistiti ob pogoju, da zdravilo uspešno deluje na bakterije, ki so v njih prisotne je mogoče uspešno pozdraviti. Uspeh zdravljenj kanalov zobnih korenin kočnikov (najbolj so problematične zgornje šestice) so specifične zaradi specifičnega težko dostopnega kanalskega sistema.

Preden se zob izpuli je smiselno oceniti ali lahko še kaj reši specialist endodont. Morda gre za kak dodaten kanal, ki se odcepi nižje v kanalu.

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907