Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nezmožnost sodelovanja pri zobozdravniku zaradi refleksa na bruhanje

Nezmožnost sodelovanja pri zobozdravniku zaradi refleksa na bruhanje
Nezmožnost sodelovanja pri zobozdravniku zaradi refleksa na bruhanje

Star sem 20 let in imam sledeč problem. Zaradi strahu, oziroma nezmožnosti sodelovanja pri zobozdravnikom je minilo že 3 leta od mojega zadnjega obiska pri zobozdravniku. Problem se pojavi takoj, ko zobozdravnik začne z delom. Imam namreč tako močan refleks bruhanja, da pri meni ni možen noben poseg. Čisto na sprednjih zobeh bi še šlo, ostalo pa ne gre. Tudi sam sem upal, da obstaja možnost, da ti popravijo vse zobe naenkrat. To sem namreč videl enkrat po televiziji. Kaj mi svetujete, saj pri meni ne gre toliko za strah. Kot majhen sem rad hodil k zobozdravniku, čeprav se čudno sliši. Ampak pri meni je zdaj problem refleks bruhanja. Dovolj je že, da odprem usta široko in mi zobozdravnik vstavi tampone.

 

Refleks na bruhanje ni tako zelo redek pojav. Omiliti ga je mogoče na več načinov. Najpomembneje je, da se na obisk psihično dobro pripravite in sprijaznite, da bo refleks na bruhanje pač prisoten. Zobozdravnika opozorite na težavo. Tako bosta nanjo oba pripravljena.

Zobozdravnik Vam lahko predel, kjer bo delal anestezira (omrtviči) s površinsko anestezijo (mehko nebo in predel pod jezikom premaže z lokalnim anestetikom). Lahko poskusite tudi s pršilom Angal, ki tudi vsebuje lokalni anestetik in še okus je bolj prijeten. Če to ne pomaga, lahko področje, kjer bo delal, zobozdravnik anestezira s klasično lokalno anestezijo.

Zelo pomaga tudi, če eno uro pred posegom vzamete tabletko proti slabosti, ki se jo navadno vzame pred potovanjem. Katera je najbolj učinkovita, Vam bodo najbolje svetovali v lekarni.

V hujših primerih pa pomaga, če Vam Zobozdravnik predpiše zdravilo za pomiritev. Eno tabletko boste vzeli pred posegom in refleks na bruhanje ne bo toliko izrazit. Nikar ne obupajte, tudi refleks na bruhanje se, da v precejšnji meri obvladati, pogosto pa sčasoma izzveni.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.