Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ni prostora za stalne zobe

Ni prostora za stalne zobe
Ni prostora za stalne zobe

Sin je star 9 let. Stalne zobe ima vse enke, dvojke in šestke. Ti zobje so mu zamenjali mlečne brez problemov, čeprav mu sprednji zgornji zobje malce silijo naprej. Sedaj se mi zdi, da se je rast zob ustavila, prav tako pa mislim, da za vse stalne zobe ne bo dovolj prostora.

Prosim, da mi odgovorite ali je priporočljivo izpuliti mlečne zobe, da bi stalni zobje lepše zrasli in ali je potrebno za uravnavanje krivih zob, počakati, da izrastejo vsi stalni zobje.

 

Razpon normalnega izraščanja stalnih zob je zelo širok

Čeprav obstajajo sheme, po katerih naj bi izraščali stalni zobje in izpadali mlečni, v praksi vidimo, da je čas teh izrasti lahko zelo različen, razpon normalnega pa zelo širok.

Vaš sin ima trenutno prisotne stalne zobe primerno svoji starosti. Prvi stalni zob v ustih so navadno spodnje šestice pri starosti 6 let, lahko pa izraste že kako leto prej ali pozneje. Takoj nato sledijo zgornje šestice. Takoj zatem so na vrsti spodnja srednja sekalca, nato zgornja srednja sekalca, sledijo stranski sekalci. Prav nič ni nenavadno, če je vrstni red drugačen. Do 9.leta običajno izrasejo vsi do sedaj našteti zobje. Nato so po shemah na vrsti ličniki, med 8. In 9. letom, pa tja do 12. leta. Med 8. In 13. letom navadno izrasejo podočniki, zadnje so na vrsti sedmice, ki navadno izrasejo med 9. In 15. letom.

Vprašanje, ali izpuliti mlečne zobe za spodbujanje pravilne rasti stalnih zob, je odvisno od specifičnih okoliščin in potreb. Vaš  zobozdravnik bo najboljši vir nasveta glede tega vprašanja, saj lahko oceni otrokovo stanje in načrtuje ustrezno zobozdravstveno oskrbo.

Splošno velja, da puljenje mlečnih zob ni potrebno ali priporočljivo, razen če obstaja dober razlog za to. Otroci običajno izgubljajo mlečne zobe naravno, ko stalni zobje rastejo pod njimi.

Včasih narava pomaga sama

Po izrasti sekalcev in šestic, se izrast stalnikov res pri nekaterih otrocih nekoliko navidezno zaustavi, kar pa je dobrodošlo, saj v tem času čeljust nekoliko zrase in se razširi, tako da imajo zobje več prostora za izrast stalnih zob.

Vendar pa obstajajo nekateri primeri, ko zobozdravnik ali specialist ortodont lahko priporoči puljenje mlečnega zoba ali več mlečnih zob

Takemu načrtovanemu puljenju mlečnih zob rečemo vodene ekstrakcije mlečnih in včasih tudi stalnih zob, če se kaže, da so na primer zobje izjemno veliki, čeljust pa gracilna.

  • Če stalni zobje ne morejo pravilno izrasti zaradi še vedno prisotnih mlečnih zob, zobozdravnik lahko predlaga puljenje mlečnih zob, da bi ustvaril prostor za pravilno rast stalnih zob.
  • V nekaterih primerih, ko so zobje v čeljusti močno nagnjeni, zasukani ali so prisotna huda neravnovesja v čeljusti, zobozdravnik ali ortodont lahko predlaga puljenje mlečnih zob kot del ortodontskega zdravljenja za ustvarjanje prostora in omogočanje pravilne rasti stalnih zob.
  • Če obstajajo težave z razvojem čeljusti, lahko ortodontski posegi, vključno s puljenjem mlečnih zob, pomagajo pri korekciji teh težav.

Ortodontska terapije se načeloma začne, ko se pokažejo prve nepravilnosti izrasti stalnih zob. Sinova zobozdravnica bo zagotovo ocenila, kdaj je to najbolj primerno zanj, le obiščita jo in jo povprašajta o svojih dvomih.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.