Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nimam stalnih petic, ali naj si dam implantat?

ImplantatProsim Vas za pomoč pri naslednji zadevi. Nimam stalnih petic, ali naj si dam implantat?

Za obe petici spodaj nisem imel naslednikov oz. stalnih zob. Na levi strani še imam mlečni zob, ker je še v redu (sicer zaplombiran, a še drži). Na desni pa so mi mlečni zob pred kratkim izdrli, ker se je plomba odkrušila in je niso mogli več popraviti.

Ortodontka mi svetovala, naj si dam delati Implantat, ker drugače bo zob, ki je nad petico, začel počasi izraščati in izpadel.

Mene pa zanima, ali je to res ter v kakšnem času ti lahko izpade?

Z veseljem, bi si dal delati Implantat. Sem namreč študent, ki bi moral za to dati, kar lep del svojih prihrankov.

Ali lahko z Implantat počakam, da se zaposlim, ko bom lažje zbral denar? Torej, prosim Vas za nasvet, ali je Implantat zaradi zoba nad petico res potreben zdaj takoj, kajti funkcionalno me manjkajoči zob ne moti?

 

Manjkajoč zob je smiselno nadomestiti

Vsekakor je smiselno nadomestiti zob, ki v zobni vrsti manjka. Zob v nasprotni čeljusti namreč začne izraščati, kadar ni v kontaktu s spodnjimi zobmi. Sosednji zobje ob vrzeli pa se lahko nagnejo v vrzel. Izpadel verjetno zob ne bo, vsaj ne hitro. Izraščal pa bo toliko časa, dokler ne bo z zobmi iz spodnje zobne vrste dosegel kontakta.

Nadomestitev z implantatom je možna

Nadomestitev je možna z implantatom, mostičkom ali posebne vrste mostičkom, kjer se v zoba nosilca (zoba ob vrzeli) člen pritrdi tako, da se na zobeh nosilcih izpreparira (izvrta) le obliko kot za plombo. Člen imenujemo v protetičnem delu tisti “zob”, ki manjka.

Za mostiček je potrebno obrusiti dva sosednja zoba

Za klasični mostiček moramo namreč vedno obrusiti dva sosednja zoba. Predvidevam, da Vam je specialist ortodont svetoval zapolniti vrzel nastalo po odstranitvi mlečne petice z implantatom, ker so verjetno sosednji zobje brez plomb. Tudi mostiček bi bil samoplačniški in ne bi stal dosti manj.

Implantat je mogoče izdelati tudi kasneje

Niste mi napisali ali že nosite ortodontski aparat. Če je ta v spodnji čeljusti, snemen in ga nosite ves dan, se lahko za nekaj časa manjkajoči zob vgradi vanj. Postopek je enostaven in poceni. Tak zob v aparatu bi deloval hkrati kot opora zgornjemu, da ne bi izraščal in kot retener (držal bi prostor za kasnejšo rehabilitacijo), da se zoba ob vrzeli ne bi zvračala v vrzel. Možna je tudi izdelava retencijske folije, ki bi preprečevala izrast zgornjega zoba.

Takšna rešitev je le začasna, ko pa boste lahko kaj zaslužili ali se zaposlili, pa si boste implantat lažje plačali.

 

Vam manjkajo zobje in jih želite nadomestiti z implantati? Naročite se: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …