Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nov zob v eni uri

Nov zob v eni uri
Nov zob v eni uri

Zgornjo štirico bo potrebno izpuliti, petica in šestica sta že zbrušeni za porcelan prevleko. Koliko časa po izdrtju zoba je mogoče narediti porcelan prevleko brez škode za zdravje, na primer vnetje dlesni, strdki … Je na primer 14 dni dovolj? Koliko traja da se izdela mostiček? Je ena ura dovolj?

 

Tehnično časovne omejitve ni, lahko takoj, ko je možno vzeti odtis, ko se rana toliko zapre, da je možno vzeti odtis za mostiček, da v rano ne zaidejo tujki.
V praksi pa je tako, da je dobro počakati vsaj mesec ali dva, bolj iz estetskih razlogov, saj se bo dlesen v predelu, kjer je bil zob izpuljen še umaknila. Največ se bo umaknila v prvih treh tednih (oblika čeljustnega grebena se bo v tem času spremenila), dokončno pa bo kost zaceljena v 6 mesecih. Takrat šele bo imela dlesen po puljenju zoba dokončno obliko.

Če se na takem mestu napravi mostiček takoj, se bo dlesen kasneje umaknila. Nad členom (umetni zob, ki spodaj nima zoba) bo nastala špranja, ki bo lahko estetsko moteča. Prav tako se bo verjetno nekoliko umaknila dlesen ob sosednjih dveh zobeh. Lahko se zgodi, da bo prevleka na zobeh nosilcih nekoliko prekratka. Pri nas v takih primerih izdelamo začasni mostiček za dobo, ko bo mogoče izdelati dokončen mostiček. V kolikor je bil vzet pred puljenjem zoba odtis za provizorij, se lahko takoj, ko se rana v dlesni zapre in ne zakrvavi med delom (dan ali dva) izdela začasni mostiček. Izdelava direktnega provizorij mostička je lahko narejen v eni uri.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.