Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Obarvanost mlečnih zob

Obarvanost mlečnih zob
Obarvanost mlečnih zob

Imam štiriletno hčerko in v zvezi z njenimi zobki dve vprašanji:

Obarvanost mlečnih zob

1.  Zobki so hčerki začeli izraščati že pri šestih mesecih in takoj smo jih začeli čistiti, najprej s krpico, nato z ščetko. Pri enem letu pa smo pri zgornjih enicah in dvojkah opazili rahlo rumenkasto obarvanost ob dlesni (izgledalo je kot neodstranjene zobne obloge).

Ker smo se bali, da gre za karies, smo jo peljali k otroški zobozdravnici, ki pa je rekla, da je ta obarvanost posledica pomanjkanja fluora med nosečnostjo. Dobili smo še dodatne fluorove tablete (eno plastenko smo dobili že pri pediatru v posvetovalnici), tako, da jih je hči jemala do tretjega leta. Obarvanost sprednjih zobkov je še vedno vidna; vendar ne več ob dlesni, pač pa prečno po sredini zobne ploskve, kar je estetsko zelo moteče.

Drugače ima hči zelo lepe zobke. Kako bi se dalo to obarvanost odpraviti? Ali se lahko to pojavi tudi pri drugem otroku, ki ga pričakujemo v začetku prihodnjega leta in kako bi lahko to preprečili? Zadevo sem omenila svojemu ginekologu, pa je rekel, da nosečnicam ne dajejo fluorovih dodatkov, ker praviloma dobijo dovolj fluora s hrano.

Okrušen zob

2. Hči si je pred nekaj dnevi pri igri rahlo okrušila zgornjo enico. Gre za tako rahlo poškodbo, da niti nismo tega opazili, dokler ni potožila, da jo zobek skeli.

Zanima me, ali je takšne poškodba nevarna, če lahko pride na tem mestu do kakšne okužbe ali kariesa? Kako lahko zobozbravnik sanira takšno poškodbo (zalivka verjetno ne pride v poštev na sprednjem zobku) in kako otroku olajšati bolečino, ki se pojavi predvsem, ko uživa sadje (jabolka)? Hčer smo naročili pri zobozdravnici, vendar je trenutno odsotna, pa tudi čakalna doba je nekaj tednov.

 

Obarvanost mlečnih zob

Glede obarvanosti, ki jo opisujete, menim, da gre za plast slabše mineralizacije sklenine sekalcev. Pojav imenujemo hipoplazija sklenine. Taka sklenina je bolj občutljiva za obarvanost in karies. Mineralizacija mlečnih sekalcev poteka še v času nosečnosti. Verjetno je v času tvorbe zobnih kron mlečnih sekalcev prišlo do neke motnje, morda viroze ali vročinskega stanja, ki je trajalo določen čas. Tudi pomanjkanje vitaminov lahko povzroči motnje v kalcifikaciji. Take motnje navadno le opazujemo, da se iz njih ne bi razvil karies. Po potrebi premažemo z zaščitnimi sredstvi (s fluorovimi premazi). Na vprašanje ali lahko podobne težave pričakujete tudi pri otroku, ki se bo rodil, Vam ne morem odgovoriti. Lahko Vas samo potolažim, da hipoplazije sklenine mlečnih zob niso pogoste.

Dobro je, da ste to omenili ginekologu, saj je pomembno, da bodoča mamica je ustrezno prehrano, ki vsebuje zadostno količino fluorida, ki je ključen za zdrave zobe otroka. Pomembna je pestra prehrana.

Živila, v katerih se nahajajo fluoridi –  ali so vsa našteta živila primerna za nosečnice, pa se posvetujte z ginekologom:

  • Ribe: Nekatere vrste rib, zlasti morske ribe, vsebujejo fluorid.
  • Čaj: Čajni listič čaja vsebujejo fluorid, še posebej črni in zeleni čaj.
  • Morski sadeži: Školjke in drugi morski sadeži vsebujejo fluorid.
  • Različne vrste sadja in zelenjave: Nekateri plodovi in zelenjava, kot so jabolka, korenje in špinača, vsebujejo fluorid.
  • Mlečni izdelki: Mleko in mlečni izdelki vsebujejo fluorid, vendar v manjših količinah.
  • Mesni izdelki: Meso in mesni izdelki vsebujejo sledi fluorida.
  • Različne vrste žit: Določene vrste žit, kot so riž in koruza, vsebujejo fluorid.

Zaužiti fluoridi so lahko v pomoč plodu, vendar z zaužitjem ne pretiravajte. Pomembno je opozoriti, da se vsebnost fluorida v teh živilih razlikuje in je običajno v majhnih količinah. Ker smo si ljudje različni, lahko ima nekdo večjo kapaciteto privzema fluoridov iz hrane, nekdo manjšega. Za zdravje zob nosečnice je pomembnejši vir fluorida za preprečevanje zobne gnilobe pravilna ustna higiena, vključno z uporabo fluorida v zobni pasti in rednimi obiski pri zobozdravniku.

Okrušen zob

Glede poškodovane enke, Vam svetujem, da se oglasite pri svoji zobozdravnici, da oceni poškodbo. Skelenje se lahko omili z večkratnimi premazi poškodovanega predela toliko časa, da skelenje poneha. V kolikor so robovi poškodbe ostri, jih je dobro zgladiti, da ji ne ranijo ustnice in jezika. Ker navajate, da je poškodba ni velika, menim, da bo skelenje sčasoma minilo samo od sebe. V kolikor pa je poškodba obsežnejša, bo verjetno potrebno plombiranje zoba.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.