Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Občasne bolečine zoba

Občasne bolečine zoba
Občasne bolečine zoba

Mene zanima sledeče: pred enim letom sem imela zob občutljiv na vroče en dan, potem je bilo bolje. Sla sem k zobozdravnici, slikali so mi zob in je rekla, da je možno, da je bolečina samo prehodna. Na sliki ni bilo videti ničesar. Pred mesecem dni se je bolečina, kot cukanje pojavila za en dan, a je nato minila. Sla sem k zobozdravnici, a je na porodniški in sem naročena k drugi čez en teden. V zobu so mi že odstranili živec. Zanima me, kakšne so možnosti za terapijo? Ali mi bodo izpulili zob, ali nova zalivka?

 

Odstranjen živec pomeni zdravljenje koreninskih kanalov

Glede na to, da so vam iz zoba odstranili živec, je bilo opravljeno koreninsko zdravljenje zoba. Očitno je zobni živec – pulpa brez očitnih znakov bolečine odmrl. Kadar pa gre za kronično vnetje lahko zob ne povzroča jasnih težav, po katerih bi lahko sklepali, da je kaj narobe.

Pomembno je, da je zdravljen zob dobro plombiran, ali če je oskrbljen s prevleko –  da plomba ali prevleka dobro tesnita. Če je kje špranja ali karies na robu plombe ali prevleke lahko pride do ponovne infekcije zoba. Tudi, če so koreninski kanali zoba že bili zdravljeni. Zob je potrebno pregledati v ustih, če že dolgo ni bil slikan, pa narediti rentgensko sliko. Rentgenska slika nam pokaže, kako tesno je zob zaprt, pa tudi, kaj se dogaja s korenino.
Glede na to, ali plomba oziroma prevleka tesni, se predlaga terapija. Morda zamenjava plombe ali prevleke. V kolikor pa je na korenini kronično vnetje – granulom, je potrebno na zobu izvesti ponovno koreninsko zdravljenje ali pa tak zob operirati.

V kolikor ne bodo nastale hujše komplikacije, menim, da bo zob ostal v ustih

Če se zdravljenje ne zaplete, puljenje ne bo potrebno. Glede na to, koliko zobne krone je ohranjeno, se na zobu naredi plomba ali prevleka.
Sicer pa je potrebno zobe z zdravljenimi koreninskimi kanali redno kontrolirati vsaj na obdobje 5 let.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.