Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Občutljivost na toplo in hladno po plombiranju zoba

Občutljivost na toplo in hladno po plombiranju zoba
Občutljivost na toplo in hladno po plombiranju zoba

Pred 14 dnevi sem dobila eno novo belo plombo na sedmici desno spodaj. Je zobozdravnik kar dolgo delal. Imela sem anestezijo. Ko je anestezija popustila me ni nič bolelo, tudi me ne boli, če ne jem. Čim pa pride na ta novo plombiran zob kaj hladnega ali toplega me pa res močno zaskeli. Do mojega zobozdravnika ne morem, zdaj, ko je coronavirus, boli me pa tudi ne toliko, da bi bilo za it na urgenco. A bo to še dolgo trajalo, kdaj naj bi se umirilo? Je pa boljše kot je bilo na začetku.

 

Globoka plomba

Zobozdravniški posegi lahko povzročijo občutljivost zob na toplo in hladno (termične dražljaje) pri tistih plombah, ki segajo globoko proti zobni pulpi (zobni živec), ali pa, če segajo globoko pod dlesen. Taka bolečina je običajno prehodnega značaja. Težave z občutljivostjo na hladno in toplo običajno izzvenijo v nekaj dneh do nekaj tednih in se ne stopnjujejo. V tem primeru najverjetneje ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe. Priporočam pa natančno nego zob.

Bolečina po plombiranju se običajno umiri v nekaj dneh, do nekaj tednih

Hujša bolečina, se po nekaj dneh naj ne bi več stopnjevala. Lahko pa je zob preobčutljiv še nekaj tednov, a občutljivost ne narašča, temveč počasi izzveneva.

V tem primeru najverjetneje ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe. Le če se bolečina stopnjuje ali je močna in traja dlje časa ter se stopnjuje do te mere, da je potrebno jemati analgetike – protibolečinske tablete, boste morali poiskati nujno zobozdravstveno pomoč.

 

V primeru, da se bolečina stopnjuje, bo potrebno endodontsko zdravljenje zoba

Pri odstranjevanju kariesa odstranimo ves karies po kriterijih, ki jih imamo. Ker pa je dentin porozen in vsi dentinski tubuli (kanalčki) vodijo v zobno pulpo, je čisto mogoče, da se bakterije v njej že nahajajo. Tega ne moremo vedeti med plombiranjem.

Morda so bakterije, ki so bile prisotne v globokem kariesu, vseeno že okužile zobno pupo še pred plombiranjem zoba, in jih vaš organizem ni uspel odstranil, zato bo v primeru stopnjevanja bolečine potrebno endodontsko zdravljenje zoba (zdravljenje zobnih korenin). Če se bolečina stopnjuje do te mere, da protibolečinska zdravila več ne pomagajo, vas ponoči zbudi, ali če zob hudo boli na ugriz, na poklep (če nanj potrkate), ali če se ga dotaknete z jezikom, boste najverjetneje potrebovali nujno zobozdravstveno oskrbo.

Vseeno najprej kontaktirajte svojega osebnega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam lahko pošlje elektronske rentgenske slike, ki jih hrani v vaši elektronski kartoteki, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč. Predvsem pa v tem času res dosledno čistite!

Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripravite seznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.