Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Občutljivost zob na toplo in hladno hrano ter pijačo

Občutljivost zob na toplo in hladno hrano ter pijačo
Občutljivost zob na toplo in hladno hrano ter pijačo

Sem na počitnicah, mene pa boli zob na toplo hladno – do zobozdravnika pa ne morem!  Boli me, ko pijem kaj hladnega  ali toplega.  Na normalno hrano ne boli. Boli samo takrat, ko pijem, potem ne več.  Ali naj grem na prvo pomoč, tako me skrbi! Enkrat me je že zelo bolel zob in tega si ne želim več doživeti. Me je pa tako zelo strah!

 

Bolečina na termične in kemične dražljaje, ki hitro mine

Če bolečina na  termične dražljaje (toplo in hladno) ali kemične dražljaje in popusti hitro, ko dražljaj mine, običajno pomeni, da gre najverjetneje za:

  • manjši začetni karies,
  • ne čisto tesno plombo,
  • izpadlo plitvo plombo,
  • odlomljen manjši košček zoba
  • ali razgaljeno zobno korenino zaradi recesije ali kislinske erozije.

V tem primeru ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe.Velja za bolečino na toplo in hladno, ki hitro mine, kot ste opisali. Tako da, če bolečina hitro mine, ko mine dražljaj, v kratkem ne bo hudega, zato naj vas ne bo strah. V tem času le skrbite za dobro nego zob.

 

Kako si lahko pomagate:

Če gre za občutljivo razgaljeno korenino, jo dobro čistite, da se na njej ne bo nabirala zobna obloga – biofilm. Obloga je namreč kisla in povzroča raztapljanje zobovine, zob pa postaja bolj in bolj občutljiv na termične dražljaje.

Uporabljajte primerno zobno ščetko in ne čistite več kot dvakrat dnevno. Uporabljajte zobne paste za občutljive zobe, ki vsebujejo fluoride. Če občutljivost ne preide po približno 3 tednih, obiščite vašega zobozdravnika, ko bo to mogoče. Če vas vseeno skrbi, kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke, in vam svetoval.

Svetujem, da se izogibate kislih in sladkih pijač in hrane, ki vam izzove bolečino, po obroku oziroma pitju takih pijač pa izplaknite usta z vodo. S ščetkanjem pa počakajte vsaj 20 – 30 minut.

Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripravite seznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.