Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Obisk zobozdravnika in bulimija

Obisk zobozdravnika in bulimija
Obisk zobozdravnika in bulimija

Pred približno pol leta sem zaključila svojo 4-letno pot borbe z bulimijo. Ker sem med tem ugotovila tudi, da zobozdravnik to lahko seveda vidi, kar je najhuje pa te o tem tudi sprašuje, se že pol leta pripravljam na obisk le tega. Vendar pa odlašam … Zanima me na kakšen način obravnavate “take” paciente in ali obstaja kakšna ordinacija, kjer se s tem srečujejo (zobozdravniki) bolj pogosto. Resnično bi morala obiskati zobarja, vendar pa me je prav tako resnično strah in zopet odlašam.

 

Iskrene čestitke za uspešno borbo z bulimijo. Če vas prav razumem, vas je najbolj strah, da bi zobozdravnik prepoznal, da ste imeli bulimijo in vas o njej spraševal.

Nisem zasledila, da bi se kdo ukvarjal posebej z bulemijo. Menim, da je Vaš strah pred zobozdravnikom zaradi priznanja bulemije popolnoma odveč. Pacientov ne obravnavamo kot “take”. Bulimija ni sramota. Sama ne sodim, saj nisem v vaših čevljih. Odgovorila Vam bom s pesmico Toneta Pavčka:

Vsak človek je zase svet
čuden, svetal in lep
kot zvezda na nebu
Vsak tiho zori
počasi in z leti
a, kamor greš
vse poti je treba na novo začeti

Pomembno je vedeti za bulimijo

Vsak človek je svet zase, zato se mu v okviru strokovnih možnosti skušamo prilagoditi, predvsem pa ga sprejmemo takega kot je z vsem dobrimi in slabim. Seveda je pomembno vedeti za bulimijo. Pomembno je vedeti ali je bulimija že ozdravljena, ali še vedno v teku, da lažje načrtujemo terapijo in preventivo.  Moram Vam  še enkrat čestitati, da ste bulimijo premagali, saj je to velik dosežek in v to ste vložili ogromno energije. Lahko ste ponosni nase. Zato vzemite obisk pri zobozdravniku kot nadgradnjo okrevanja.

Na prvem obisku se pogovorimo in naredimo pregled

V naši ordinaciji obravnavamo na prvem pregledu vse naše paciente tako, da se pogovorimo o aktualnih zobozdravstvenih težavah in o splošnem zdravstvenem stanju. Naredimo pregled, zabeležimo stanje, se pogovorimo o boleznih in motnjah, ki niso zobne narave ter jih zabeležimo. Pogovorimo se o vaših željah in pričakovanjih ter ugotovimo, kaj vas najbolj moti, boli, kaj bi želeli spremeniti. Naredimo okvirni načrt zdravljenja.

Načrt zdravljenja

Nato vas pošljemo na RTG ortopan. Na naslednjem obisku dopolnimo zapis v kartoteki še z ugotovitvami odčitanja ortopana in morebitnih drugih rentgenskih slikanj. Skupaj se dogovorimo za natančnejši načrt zdravljenja in vas seznanimo, kako bo predvidoma potekalo zdravljenje. Koliko časa bo trajalo, koliko bo stalo, kakšne možne načine zdravljenja lahko izberete. Prvi obisk torej namenimo predvsem spoznavanju ter ugotavljanju stanja ter seznanjanju z okvirnim načrtom zdravljenja.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.