Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Obrabljena sklenina

Obrabljena sklenina
Obrabljena sklenina

Stara sem 25 let. Imam poškodovano sklenino – proti koncu predvsem sprednjih zgornjih zob – ti zobje so na njihovem spodnjem delu izgubili belo barvo in so zdaj prozorni (prozoren rob na zobu). Zanima me, če je sklenino mogoče kako obnoviti? Kakšen je postopek?

 

Za konkreten odgovor bi potrebovala več jasnosti. Zato vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Obraba sklenine griznih robov sprednjih zob

Iz opisanega lahko sklepam, da gre za obrabo incizalnih (griznih) robovpod kotom. Sklenina griznih robov se neenakomerno obrabi, zato postanejo robovi steklasti, prosojni. Lahko so videti sivkasti ali modrikasti. Taki stanjšani robovi se radi krušijo.

Žal, enkrat, ko je zobna sklenina poškodovana, je ni mogoče obnoviti. Vendar pa obstajajo postopki in ukrepi, ki lahko izboljšajo videz ali preprečujejo nadaljnje tanjšanje – obrabo. Predlagam, da se posvetujete s svojim zobozdravnikom, ki vam bo lahko nudil individualne nasvete in načrte zdravljenja. Tu je nekaj možnosti, ki jih lahko obravnavate:

  1. Bele plombe: Zobozdravnik lahko uporabi bele plombe iz kompozitnega materiala, ki se ujemajo s tonom vaših zob, da popravi poškodovane dele zoba.
  1. Zobne luske: Zobozdravnik lahko uporabi zobno prevleko, ki je tanka plast porcelana ali kompozitnega materiala, da prekrije poškodovano sklenino. To bo izboljšalo estetski videz zoba.
  2. Zobne prevleke: Če je poškodba hujša, lahko zobozdravnik naredi zobne prevleke za obnovitev strukture zoba in preprečitev nadaljnjih poškodb.
  3. Zdrav življenjski slog: Ohranjanje zdravega življenjskega sloga, vključno s pravilno prehrano, hidracijo, omejevanjem uživanja sladkih in kislih živil ter rednim obiskom zobozdravnika, lahko prispeva k zdravju in videzu vaših zob.
Bruksistična opornica za zaščito

Glede na opisano gre za obrabo, ki nastaja počasi in je vedno hujša. Taka obraba je običajno posledica nočnega škrtanja ali stiskanja zob – bruksizma. Bruksizma se ne moremo odvaditi kar tako. V ta namen in za zaščito nadaljnjih poškodb zob se izdela Bruksisitično opornico. Nosite jo ponoči, med spanjem.

Pomembno je razumeti, da se stanje zobne sklenine ne more povsem obnoviti, zato je preventiva ključna. Redni obiski zobozdravnika in vzdrževanje ustrezne ustne higiene so ključni za ohranjanje zdravja zob in sklenine.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.