Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Obrabljeni zobje – erozije

Obrabljeni zobje - erozije
Obrabljeni zobje – erozije

Stara sem 28 let in imam zelo lepe zobe, s katerimi nisem nikoli imela težav – nimam nobene plombe. Pred časom sem bila pri zobozdravnici, ker me je bolel zob. Ugotovila je, da se mi je sklenina na zobu obrabila (verjetno zaradi zobne ščetke), zob mi je z nečim premazala in mi premaz posušila z lučko. Predlagala mi je, da si naj  obrabljene zobe pred spanjem namažem z zobno pasto, ki vsebuje fluor, da bi se lažje celili. To počnem sedaj že 10 dni, vendar me zob še vedno boli. Zanima me ali bi pomagalo tudi jemanje fluorovih tabletk (v kakšni količini), ali bi mi mogoče predlagali kaj drugega. Uporabljam zobno pasto Aqua fresh-tribarvno verzijo brez sredstev za beljenje zob.

 

Najverjetneje gre za erozije in razgaljene zobne vratove

Če sem Vas prav razumela, imate ob dlesni obrabljeno sklenino, kar imenujemo erozije. Tako prizadeti zobje radi skelijo na toplotne, lahko pa tudi kemične dražljaje. Zagotovo pomagajo zobne paste, ki vsebujejo veliko fluora. Skoraj v vsaki trgovini lahko najdete zobne paste za občutljive zobne vratove. Vendar jih morate kar nekaj časa uporabljati preden se občutljivost izboljša.

Glede premazovanja z zobno pasto

Znani so mi nasveti premazovanja zob z zobno pasto s fluorom pred spanjem. Sama vam ne priporočam, da zobno pasto nanašate na zobe in z njo v ustih spite. Tako jo med spanjem zaužijete. Obstajajo pa geli s fluorom, ki pa jih lahko namažete in ne spirate.

Kako vam lahko pomagamo v zobozdravstveni ambulanti

V kolikor so prizadeti predeli zob toliko globoki, da je dovolj prostora za izdelavo plombe, se taka obraba sklenine lahko zapolni z materialom za bele plombe, ki je na voljo v različnih konsistencah (tekoči do trdni).

V kolikor so predeli, ki skelijo plitvi, imamo v zobozdravniški ordinaciji na voljo premaze s katerimi premažemo prizadete predele in pomagajo za nekaj mesecev, nato jih moramo ponoviti.

Glede fluorovih tablet

Fluorove tabletke na zobe, ki so že izrasli nimajo vpliva. Fluor, ki ga zaužijemo v obliki tabletk se vgradi v zobovino, ki nastaja. Pri že izraslih zobeh je učinkovito le topikalno fluoriranje (to je površinsko nanašanje v obliki past ali gelov, izpiranje s tekočinami za domačo uporabo ali nanašanje v obliki lakov v zobozdravniški ordinaciji).

Pomembna je pravilna tehnika ščetkanja

Zelo pomembno je, da uporabljate pravilno tehniko ščetkanja Najbolj je pomembno, da odstranite vzrok nasajanja obrabljene sklenine, da se težave ne bodo stopnjevale, hkrati pa ublažite skelenje.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.