Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Odklanjanje zobozdravniške oskrbe pri otroku

Odklanjanje zobozdravniške oskrbe pri otroku
Odklanjanje zobozdravniške oskrbe pri otroku

Hči je stara 10 let. Zaradi bolečih zdravstvenih pregledov, absolutno ne prenaša več najmanjših bolečin. Nujno potrebuje zobno oskrbo, vendar do sedaj brez uspeha, kljub različnim pristopom. Kako naj rešim ta problem? Ali se v Sloveniji že uporablja laser za odpravljanje kariesa in če, kje?

 

10 letni otrok je že toliko velik, da se lahko z njim razumno pogovorite. Verjetno je problem strah zaradi predhodnih bolečih izkušenj. Vendar, kadar otrok pride vedno k zobozdravniku le ko boli, je boleča izkušnja pogosto neizbežna. Predvsem je pomembno, da poiščete zobozdravnika, ki ga bo deklica sprejela z zaupanjem, da bo z njim vzpostavila prijeten in zaupen osebni odnos. Če še to ne bo pomagalo, so na Stomatološki kliniki specialisti pedontologi, ki imajo več izkušenj s takšnimi otroci. Lahko je napotena tudi tja.

Neboleče delo v mejah normale je možno. Vedno je možna lokalna anestezija. Seveda pa ji morate dopovedati, da je sanacija zob nujna in se bo morala slej, ko prej spoprijeti s svojim strahom, pri tem pa ji pomagajte in jo vzpodbujajte. Vi pa tudi ne obupajte. Laser se uporablja tudi v Sloveniji. Enega imajo na Inštitutu Jožef Štefan, ostale pa zasebniki. Če boste v iskalnik odtipkali “zobozdravnik+laser” boste dobili kar nekaj podatkov kje ga imajo.Vendar Vas moram opozoriti, da laser nikakor ne more v celoti nadomestiti klasičnega načina sanacije zob. Pri globokih in nedostopnih predelih je še vedno potrebno poseči po klasični metodi – svedru.