Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Odlomljen zob

Odlomljen zob
Odlomljen zob

Imam vprašanje, ki ga do sedaj še nisem zasledila. Pred pol leta se mi je medtem ko sem jedla odlomil velik del zoba (zgornja petka), s tem pa je odpadla tudi plomba. Sedaj je ostal le še čisto spodnji del zoba (videti je skorajda, kot da ga ne bi več bilo). Že velikokrat sem se hotela odpraviti k zobozdravniku, vendar me vsakokrat premaga prevelik strah (zato nisem bila pri zobarju že 3 leta). Vem, da se bom enkrat vendarle morala odpraviti in zanima me, kaj bo zobozdravnik storil z zobom.

 

Za konkreten odgovor bi potrebovala več podatkov. Zato vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Zobozdravnik bo zob pogledal in vas najverjetneje najprej poslal na rentgensko slikanje. Iz pregleda in analize rentgenskega posnetka bo videl ali je zob (kar ga je ostalo) še uporaben, ali se bo dalo na preostali zob še kaj nadgraditi.

V kolikor je zoba še dovolj in je zobovina dovolj čvrsta, bo ocenil ali je zob že zdravljen in če je polnitev ustrezna oziroma ali je morda na vršičku korenine proces – granulom.

Če zob še ni zdravljen ga bo najverjetneje potrebno zdraviti. Ko bo korenina ustrezno oskrbljena (pozdravljena) se šele lahko naredi nadgradnjo. Seveda pa je pogoj, da robovi zdrave zobovine zoba segajo nad dlesen, to pomeni, da so vidni. Če premalo korenine gleda iz dlesni, je potrebno opraviti podaljšanje klinične krone.

Tak odlomljen zob običajno oskrbimo z zatičkom (po domače štift) in prevleko.

Zato čim prej k zobozdravniku, preden bo zob toliko zmehčan, da ne bo več uporaben.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.