Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Odlomljen zobček

Odlomljen zobček
Odlomljen zobček

Imam 1,5 let starega sina.Malo se mu je odlomil zgornji, sprednji zobček. Slišala sem, da se v takih primerih zobček z nekom premaže. Zanima me tudi ali mu lahko ta zobček povzroča bolečine in če je zaradi tega bolj izpostavljen zobni gnilobi?

 

V kolikor se je zobek le malo odkrušil, zagotovo ne bo nič hudega. Vseeno Vam svetujem pregled pri zobozdravniku pedontologu. Ocenil bo, ali je morda potrebno okrušeni zobek zagladiti, da dečka ne bi ranil v ustnico. Ocenil bo tudi ali je zobek majav in kolikšen del zobka se je odlomil. Če je razgaljen dentin (zobovina pod sklenino) je zagotovo zobek dobro premazati z zaščitnimi premazi. Po pregledu vam bo tudi povedal ali morate biti na kaj posebno pozorni. Zobek lahko povzroča občutljivost na toplo – hladno, če je razgaljen dentin. Menim, da zobek ob ustrezni higieni ne bo zaradi manjšega odloma nič bolj izpostavljen zobni gnilobi, kot če bi bil cel.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.