Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Odprt zob

Odprt zob
Odprt zob

Vem, da me boste zaradi mojega vprašanja napotili k zobozdravniku a tam nisem bil že več let in me predvsem zanima, kaj se da storiti za moj zob. Nekaj časa nazaj mi je odpadla plomba in zob je ostal odprt sedaj po dolgo časa se mi je stanje se poslabšalo in luknja je res velika zoba pa vedno manj in pred kratkim mi je malo tekla kri ali pa vsaj nekaj podobno temu direktno iz sredine zoba. Kako se ukrepa v mojem primeru in ali se zob še da rešiti.

 

Odgovor ste pravzaprav zapisali kar sami, potreben bo obisk zobozdravnika. Ali se da zob rešiti bo najlažje oceniti ob pregledu in analizi rentgenske slike. Rahla krvavitev, ki jo navajate ni iz samega zoba, navadno izvira iz mehkih tkiv. Morda je v luknjico zoba vrasla dlesen, ki na dotik lahko zakrvavi – temu rečemo gingivalni polip. Lahko je nastal pulpalni polip – razrast pulpnega tkiva (živca zoba). Nič od tega ni nevarno. Edini pravi ukrep v Vašem primeru je, da se ugotovi v kakšnem stanju je zob. Če je še živ, bo verjetno potrebno narediti plombo. V kolikor pa je karies že zajel pulpo – zobni živec bo potrebno opraviti zdravljenje koreninskih kanalov. Upam, da zob ni toliko kariozen, da bi ga bilo potrebno izpuliti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.