Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Odstranjen živec zoba

Odstranjen živec zoba
Odstranjen živec zoba

Včeraj mi je zobozdravnik odstranil živec v šestici zgoraj levo. Ponovni pregled imam čez 2-3 tedne in me zanima, kako poteka zdravljenje takšnega zoba ? Če sem prav razumela, imam zdaj v kanalih zdravilo in začasno plombo. Ali je to zdravilo potrebno še kaj menjati? Vem, da je to odvisno od vsakega posameznika, ampak me na splošno zanima, kako poteka zdravljenje zoba, v katerem ti odstranijo živec. Upam, da mi boste vsaj približno lahko odgovorili, da bom vedela, “kaj me še čaka”.

 

Prav ste razumeli, v zobu imate zdravilo in začasno plombo

Prav ste razumeli, v zobu imate zdravilo in začasno plombo. Postopek se imenuje zdravljenje koreniskih kanalov. Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico, v kateri je pulpa – živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del, ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini.

Kako poteka zdravljenje koreninskih kanalov

Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti. Z iglicami jo izpraskamo in v votlinico, kjer se je nahajala pulpa vložimo zdravilo. Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati je odvisno od tega, kako okužen je koreninski kanal. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo. Zdravilo menjamo na 14 dni do tri tedne ali več, odvisno od zdravila, ki ga uporabimo. Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom, je lahko potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombo.

Ko zobozdravnik oceni, da je dosegel največjo možno sterilnost kanalov, se odloči zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo s posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale. V to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni, dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno. Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombo, če je bila polnitev uspešna. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po enem letu, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom.

Oskrba zoba po zdravljenju koreninskih kanalov

Po zdravljenju koreninskih kanalov zob oskrbimo z dokončno zaporo, ki je lahko:


Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907