Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ognojek

Ognojek
Ognojek

Imam ognojek na desni strani spodaj pod šestico oz. sedmico. Oba zoba sta že mrtva. Pri žvečenju hrane me na tem mestu večkrat boli. Včasih malo gnoja priteče skozi dlesen. Trenutno me precej boli, bolečino čutim tudi ob dotiku na zunanji strani čeljusti. Bolečino si lajšam z Lekadolom. (Mislim, da je to posledica trenutne slabše odpornosti telesa). Moj zobozdravnik pravi, da imam granulom in da se ga ne zdravi, da stanje ostane takšno, kot je, dokler ni kaj hujšega. Zob prav tako še ni slikan. Zanima me Vaš odgovor, ali se to, da pozdraviti (da bi gnoj izginil), ali je edina možnost, da se izpuli zob?

 

Stanje, kot ga opisujete zagotovo zahteva terapijo. Lahko Vam povem le, kako bi Vas obravnavali v naši ordinaciji. Iz opisanega sklepam, da se Vam na dlesni pod šestico in sedmico pojavlja gnojni mozoljček, iz katerega občasno priteče nekaj gnoja. To nakazuje na prisotnost kroničnega vnetja nekje ob zobni koreninigranulom. Mozoljček se imenuje fistula. Po pregledu pacienta pošljemo na lokalni rentgenski posnetek. Skozi luknjico, kjer izteka gnoj se v takem primeru uvede posebna mehka paličica, ki je vidna na rentgenu in nam pokaže odkod izvira vnetje. Glede na izvid, ki nam ga da rentgenski posnetek se odločimo za terapijo. Možnosti so puljenje, kadar zob ni rešljiv, ponovitev zdravljenja, kadar je to mogoče ali kirurška terapija – apikotomija. Zagotovo pa tako kot je ne sme ostati.

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907