Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Okrušeni sprednji zobje – nepravilen ugriz ali bruksizem?

Okrušeni sprednji zobje - nepravilen ugriz ali bruksizem
Okrušeni sprednji zobje – nepravilen ugriz ali bruksizem

Stara sem 20 let in do sedaj nisem imela problemov z zobmi, nimam še nobene plombe. Pred tremi leti se mi je malo okrušil zgornji levi sekalec (ob zob sem udarila s kozarcem). Dve leti nisem imela težav, v zadnjih nekaj mesecih pa se mi je tudi na drugih sprednjih zobeh začela krušiti sklenina, ponavadi ob ugrizu v kako tršo stvar. Tudi na poleg je videti, da so zobje na koncih zelo tanki, kot da bi bili malo prozorni. Zanima me, kaj je vzrok za to krušenje. Mleko pijem, sadja pa ne jem dosti, kadim pa tudi ne. Predvsem pa me zanima, kaj lahko zobozdravnik stori z zobom, ki se mi je prvi okrušil, ker se na njem tudi najbolj vidi okrušenina.

 

Predvidevam, da imate na sprednijih zobeh incizalne (grizne) robove tanke. V kolikor je še sklenina prosojna in bolj bela, je tudi bolj krhka. Možnih vzrokov za krušenje je več. Zobje niso namenjeni za grizenje trših stvari. Stanjšani so lahko zato, ker morda ponoči nezavedno škrtate z zobmi.

Dobro bi bilo pogledati, kako je z ugrizom. Oglasite do zobozdravnika in težavo omenite, pokažite. Ocenil bo, ali morda potrebujete ortodontsko zdravljenje za korekcijo ugriza. Okrušene sprednje zobe se običajno spolira ali dogradi, toda, če se ne uredi ugriza, se bo krušil še naprej. Poliranje pa vedno zob malo skrajša. Možno je okrušene dele dograditi s plombirnim materialom.

Bolj verjetno pa je, da gre za Bruksizem – škrtanje ali stiskanje zob. V tem primeru se izdela bruksistična opornica.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.