Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Omejeno odpiranje ust – trizmus po puljenju osmice

Omejeno odpiranje ust - trizmus po puljenju osmice
Omejeno odpiranje ust – trizmus po puljenju osmice

18.10. sem dala ven zgornjo desno osmico. Na začetku se mi je rana celila v redu, ko pa sem sla po 1 tednu na odstranitev šivov, nisem mogla odpreti ust do konca. Dal mi je navodila za vaje za odpiranje ust, nakar se mi je v nedeljo, rana začela gnojiti. Danes, sem šla k zobozdravnici na čeljustno kirurgijo, kjer sem dobila trak, da mi gnoj izteka.

Imam nekaj vprašanj. Kaj lahko zdaj delam in kaj ne? Se da ta grozni okus po gnoju kako spraviti stran? Traja dolgo, da se ti ves gnoj izlije ven? Katere tablete proti bolečinam lahko vzamem in katere ne, ker sem slišala, da aspirin ni priporočljiv? To bi bilo vse. Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem.

 

Po puljenju zob se lahko zaplete z vnetjem

Vnetje, ki nastane po odstranitvi zoba ni neobičajen zaplet. Posebno to velja za osmice, kjer je ekstrakcija pogosto komplicirana. Ker opisujete, da je bila ekstrakcijska rana šivana, predvidevam, da ekstrakcija ni bila ravno enostavna. Pri odstranitvi šivov navajate, da niste mogli popolnoma odpreti ust, kar pomeni, da je prišlo do vnetja.

Vaje za trizmus – omejeno odpiranje ust

Vaje za odpiranje ust le izvajajte. Izvajajte jih natančno po navodilu terapevta čim večkrat na dan.Trak, ki ga zobozdravnik vstavi v vnetno rano je drenažni trak namočen v razkužilo, ki pomaga gnoju, da izteka, kadar je ta prisoten, oziroma razkuži rano, kadar je prišlo do suhega vnetja. Menim, da v ustih ne čutite toliko okusa po gnoju, temveč razkužilo, v katerega je trak namočen.

Izpiranje ust in analgetiki

Usta lahko izpirate s kamiličnim čajem, ali razkužilnimi ustnimi vodami, ki jih dobite v prosti prodaji v lekarni. Menjava traku je obvezna nekaj dni, do izboljšanja.

Za blažitev bolečin lahko jemljete katerikoli analgetik, ki ne vsebuje sestavin aspirina. Aspirin namreč preprečuje strjevanje krvi in zato ni primeren analgetik za lajšanje bolečin pred ali po kirurških posegih.  Hkrati zaužijte več svežega sadja in zelenjave ter s tem okrepite splošno odpornost organizma. V kolikor ne pride do poslabšanega splošnega zdravstvenega stanja (splošnega slabega počutja in povišane telesne temperature) lahko normalno delate, če opravljate na primer pisarniško delo. Vseeno pa več počivajte. Težave bodo zagotovo izzvenele v tednu ali dveh.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.