Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Omrtvičenost po puljenju modrostnega zoba

Omrtvičenost po puljenju modrostnega zoba
Omrtvičenost po puljenju modrostnega zoba

Stara sem 25 let. Pred kakšnim letom so mi izpulili modrostni zob (spodaj desno). Poseg je bil kirurški. Ker injekcija (anestezija) po posegu ni popustila. Omrtvičeno sem imela celotno desno čeljust spodaj, spodnjo ustnico, brado in del jezika. 

Naslednji dan sem se vrnila na čeljustno kirurgijo. Tam mi je bilo rečeno, da se to dogaja (sicer bolj poredko in da ne vedo zakaj), da oni niso naredili nič narobe in da traja nekje do pol leta, da se stanje spet normalizira.

Nato sem kakšen mesec hodila tja na laser, desno stran sem obsevala z infrardečo lučjo in jemala vitamina B1 in B6. Stanje se je počasi izboljševalo, a nikoli več normaliziralo. Sedaj, dobro leto po posegu, imam še vedno delno omrtvičeno desno stran brade in spodnje ustnice, velikokrat čutim mravljince … Zanima me, zakaj je do tega sploh prišlo (da anestezija ni popustila), kako se zdravi, se sploh ozdravi? Ali lahko še sploh kaj naredim (oziroma ljudje, ki so to povzročili), da izboljšam svoje stanje?

 

Zelo lepo in natančno ste opisali svojo težavo. Pri vsakem kirurškem posegu lahko pride do zapletov, kar podaljša čas okrevanja, nima pa trajnejših posledic. Kadar korenine spodnjih modrostnih zob segajo do živca, ki poteka v spodnji čeljusti, se včasih poškodbi le-tega ni mogoče izogniti. To lahko vodi do prehodnega, zelo redko pa do trajnega zmanjšanega občutka v spodnji ustnici na prizadeti strani. Gibljivost ustnice ni prizadeta, zato menim, da se bo stanje še izboljšalo.
Želim Vam, da bi se občutljivost čim prej v celoti povrnila.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.