Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ortodontni pregled

Ortodontni pregled
Ortodontni pregled

Zobozdravnik mi je rekel, da naj grem k ortodontu, ker so moji zobje potrebni ortodontnega zdravljenja. Zanima me, kako on vidi, da so potrebni? Ker so vsi ortodonti zasebni je treba že pregled plačat? Kako si ga lahko privoščim, če sem študent? Baje je zdravljenje 2 leti. Mi lahko glede tega kaj poveste?

 

Najprej Vam moram obrazložiti, da niso vsi specialisti ortodonti “zasebni”, kar nekaj jih deluje v Zdravstvenih domovih, nekaj tudi na Stomatološki kliniki v Ljubljani. Veliko specialistov ortodontov zasebnikov ima pa tudi koncesijo. Za vas je ortodontsko zdravljenje samoplačniško, če ste že dopolnili 19 let. Zdravljenje res traja eno leto do dve leti in pol odvisno od diagnoze.

Pregled, kjer se analizira študijske modele (diagnoza se postavi na podlagi vrste analiz : analiza študijskih modelov in več vrst slikanj), določi diagnozo in napravi okvirni načrt terapije se seveda tudi plača, saj se za to porabi čas in sredstva.

Glede na diagnozo Vam specialist ortodont predlaga možne načine terapije, takrat šele lahko določi tudi ceno. Vaš zobozdravnik je opazil, da je nepravilnost takšna, da potrebujete ortodontsko terapijo. Na vašem mestu bi šla na posvet k specialistu, morda pa lahko ortodontsko terapijo odložite na čas, ko boste že zaposleni.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.