Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Otrok nikakor ne dovoli umivati zobkov

Otrok nikakor ne dovoli umivati zobkov
Otrok nikakor ne dovoli umivati zobkov

Imam  hčerko, staro leto in pol, ki si pod nobenim pogojem ne pusti umivati zobkov. Poskušala sem že na vse načine, a ne pusti, niti z vodo ne, kaj šele z zobno pasto.

Velikokrat ji dam kakšno jabolko, da si vsaj malo očisti zobe, to pa je tudi vse. Zelo me skrbi, da ne bi dobila kariesa.

Kakšni so prvi znaki kariesa? Ali se ga v začetnem stadiju, da pozdraviti? K zobozdravniku ne moreva iti, saj ji že otroški zdravnik mora na silo odpreti usta, kaj šele zobozdravnik. Kaj naj storim?

 

 

Razumem vašo skrb glede ustne higiene vaše hčerke. Pomembno je, da se zobem posveti pozornost že v zgodnjem otroštvu, saj je preprečevanje kariesa ključno za zdravje zob.

Nekaj nasvetov za vzpodbudo k negi zob

Tu je nekaj nasvetov, kako spodbuditi dobro ustno higieno pri malčku, ki se upira umivanju zob:

  1. Igra: Poskusite narediti umivanje zob zabavno. Dovolite ji, da si izbere svojo zobno ščetko. Prav tako lahko poskusite z igračkami, ki so oblikovane kot zobne ščetke, da bo umivanje videti kot igra.
  2. Pokažite s svojim zgledom: Otroci se pogosto učijo s posnemanjem. Umivajte zobe skupaj z njo, da bo videla, da je to nekaj običajnega in pomembnega.
  3. Uporaba otroških zobnih past: Obstajajo otroške zobne paste z okusi, ki so prijetnega okusa za otroke. Poskusite najti okus, ki je vaši hčerki všeč, da bo bolj motivirana za nego zob.
  4. Postopno uvajanje: Če se vaša hčerka še vedno upira umivanju zob, poskusite postopno uvajati to rutino. Začnite z nežnim čiščenjem z nežno krpo za umivanje, nato preidite na mehko otroško zobno ščetko, tudi če to pomeni, da boste zobe očistili le za kratek čas. Sčasoma lahko ta čas podaljšujete.
  5. Pravilna prehrana: Omejite sladke prigrizke in pijače, saj sladkor povečuje tveganje za karies. Poskusite spodbujati zdrave prehranjevalne navade, kar je koristno tako za zobe kot za splošno zdravje.
Kako zgleda začetni karies

Znaki začetnega kariesa lahko opazite bele ali temne madeže na zobeh. V začetni fazi je karies morda neboleč, zato je pomembno, da redno pregledujete zobe vaše hčerke na morebitne spremembe. Kariesa med zobmi ne boste mogli zaznati s pregledovanjem doma. Zato z njo redno obiskujte zobozdravnika.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.