Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Paradontoza ali na operacijo

Paradontoza ali na operacijo
Paradontoza ali na operacijo

Mož ima paradontozo. Zdravnica mu je izpulila 3 zobe, ker se mu odmikajo od dlesni, sčistila mu je zobni kamen. Sedaj pa ga je naročila na operacijo dlesni, najprej zgornje, nato spodnje, zaradi divjega mesa. Zanima ga, kaj bi bilo narobe, če ne bi šel na to operacijo, ker sedaj nima težav.

 

Iz opisanega sklepam, da ima Vaš mož tako napredovalo parodontalno bolezen, da očitno potrebuje operacijo. Kaj bi opustitev predlagane operacije pomenila zanj ne morem oceniti, zelo verjetno pa izgubo zob v naslednjih nekaj mesecih ali letu do dveh.

Začasna odsotnost težav ne pomeni vedno tudi ozdravitve. Trenutno gre za navidezno izboljšanje zaradi vseh ukrepov, ki so bili izvedeni.

Kaj je napredovala parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen ima več stopenj. Začne se lahko že okoli dvajsetega leta. Bolezen ne boli, čeprav gre za kronično vnetje obzobnih tkiv. Ker razen krvavitve ob pravilni ustni negi večinoma ni drugih znakov, ki bi vas privedli do zobozdravnika, lahko neopaženo napreduje. Običajno parodontalno bolezen opazi šele zobozdravnik na rednem pregledu. Bolezen potrdimo s parodontološkim pregledom.

Parodontološki pregled zajema merjenje obzobnih žepkov na šestih mestih vsakega zoba, oceno prisotnosti zobnih oblog, umika dlesni (recesij), prisotnosti krvavitve na sondiranje, morebitno gnojenje v obzobnih žepkih, majavosti zob, oceno prizadetosti razcepišč  korenin …

Zakaj se parodontalno bolezen zdravi

Na podlagi pregleda se pri napredovali parodontalni bolezni izpuli zobe, ki so preveč prizadeti, da bi se jih dalo ohraniti. Ostale zobe pa se operira. Namen zdravljena parodontalne bolezni je odstraniti vnetje, ki je žarišče in vpliva na splošno zdravstveno stanje in odpornost telesa. Z operacijo se poskuša zaustaviti, ali vsaj upočasniti napredovanje bolezni.

Preostali zobje po puljenju nekaterih zob služijo kot nosilci protetičnih del s katerimi nadomestimo manjkajoče zobe. Če ti zobje nosilci niso vzdrževani, lahko tako protetično delo ne bo trajalo niti nekaj let.

Nezdravljena parodontalna bolezen se povezuje s:

Parodontalna bolezen vpliva na sistemske bolezni

 

  • kardiovaskularne bolezni,
  •  kapjo,
  •  diabetesom,
  •  aspiracijsko  pljučnico,
  •  nepojasnjenimi prezgodnjimi porodi,
  •  premajhno porodno težo otrok.

 

 

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.