Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Paradontoza kako ukrepati?

Paradontoza kako ukrepati
Paradontoza, kako ukrepati

Stara sem 26 let in imam bolezen dlesni-paradontozo. Zanima me, kateri izdelki, poleg ustne vode in zobne nitke pomagajo, da bolezen ne napreduje hitreje, kot bi sicer.

 

Paradontoza, paredentoza, parodontoza in še nekaj izpeljank so vse udomačeni izrazi za parodontalno bolezen. Dobra novica je, da znamo parodontalno bolezen učinkovito zdraviti, zaustaviti. Žal pa je ne znamo pozdraviti. Parodontalna bolezen je namreč kronična bolezen kot na primer diabetes in jo lahko le bolj ali manj učinkovito kontroliramo.

Čiščenje medzobnih prostorov je pomembno, ker medzobna ščetka zajame ves medzobni prostor
Čiščenje medzobnih prostorov je pomembno, ker medzobna ščetka zajame ves medzobni prostor

 

Pravilno zdravljena parodontalna bolezen, ki je dosegla stopnjo umiritve ne potrebuje drugega kot dobro, učinkovito ustno higieno. To večinoma dosežemo z nitko, zobno krtačko in pri parodontalnih bolnikih tudi obvezno medzobno – interdentalno ščetko. Interdentalna ščetka je majhna stožčasto ali valjasto oblikovana ščetka, s katero čistimo medzobne prostore. Tja namreč običajna ščetka ne doseže, nitka pa ni dovolj učinkovita, kadar so ti medzobni prostori široki. Široki so običajno pri parodontalni bolezni.

Vidim, da so Vas dobro poučili o bistvu, da je edini način zaustavitve parodontalne bolezni vsakodnevno redno in učinkovito odstranjevanje zobnih oblog v celoti.
Če vam čiščenje nikakor ne gre, vam svetujem, da se naročite na trening ustne higiene.

Pacienti s parodontalno boleznijo morajo nujno hoditi na profesionalno podporo čiščenja zob k zobozdravniku na 3 – 6 mesecev, odvisno od nagnjenosti k parodontalni bolezni.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.