Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Paradontoza – parodontalna bolezen

Paradontoza - parodontalna bolezen
Paradontoza – parodontalna bolezen

Zobozdravnik parodontolog mi je ugotovil paradontozo (opravljeno že 1. čiščenje dlesni). Kaj mi svetujete, s čim lahko pripomorem k izboljšanju (kamilica, žajbelj, KAJENJE !?) Zanima me se razlika med GINGIVITISOM in PARADONTOZO.

 

Kaj je gingivitis

 

Gingivitis
Gingivitis

Gingivitis je vnetje dlesni. Dlesen, ki obdaja zobni vrat prva 2 – 3 mm ni priraščena na zob. V kolikor na robu med dlesno in zobom zobna obloga zastaja in je niste uspeli očistiti, se dlesen vname. Dlesen ni več zdravo rožnato bleda in drobnozrnata na pogled, temveč temnejše rdeče barve in gladka ter napeta. Na dotik hitro zakrvavi. Kost ni prizadeta.

Dobra novica je, da se, da gingivitis zdraviti in pozdraviti.

Če v fazi gingivitisa poskrbite za natančno odstranjevanje zobne obloge z vseh petih ploskev vsakega zoba, se gingivitis pozdravi brez trajnih posledic. Seveda je potrebno dosežen režim vzdrževati.

Gingivitis, če ni pravilno zdravljen, se razvije v parodontalno bolezen – parodontozo.

 

 

 

Kaj je parodontalna bolezen
Parodontalna bolezen
Parodontalna bolezen

 

Parodontozo namreč pravilno imenujemo parodontalna bolezen. Kadar gingivitisa ne zdravimo, preide v kronični gingivitis.  Kadar tako vnetje dlje časa traja, se razširi še na obzobno kost. V kolikor vnetja ne zaustavimo, se kost raztaplja, izgineva, dlesen se umika, zob postaja na videz daljši.Ker tak zob ni več ustrezno oprt s kostjo se začne majati. Z izginevanjem kosti, se zob bolj in bolj maje, na koncu lahko celo sam izpade.

Dobra novica je, da se, da parodontalno bolezen zdraviti, zaustaviti potek, napredovanje bolezni. Slaba novica pa je, da se je ne da pozdraviti. Kar je kosti izgubljene, je izgubljene za vedno.

 

 

Glede kamilic, žajblja in kajenja

Kamilični in žajbljev čaj sta blaga antiseptika. Vendar lahko dobro učinkujeta le, če je zobna obloga temeljito odstranjena. Žajbelj se za dolgoročno uporabo odsvetuje, saj povzroča suhost ust.

Kajenje je zelo negativen dejavnik pri nastanku parodontalne bolezni.

Pomembno je, da se natančno vsak dan dvakrat dnevno odstrani vsa zobna obloga

Največ lahko pripomorete predvsem s pravilno izvajano ustno higieno. Glavni krivec je namreč zobna obloga – biofilm (plak). Kadar zobno oblogo v celoti sproti uspešno odstranjujete, se vnetje ne bo pojavilo, oziroma se bo razvoj parodontalne bolezni zaustavil ali vsaj zelo upočasnil. Dodatno lahko uporabljate razkužilne vode, vendar je najučinkovitejše sprotno mehansko odstranjevanje zobnih oblog.

V pomoč k prepoznavanju zobnih oblog se dobijo “plak tabletke”, ki jih gotovo poznate iz reklame “saj je vse rdeče”. Te tabletke obarvajo zobne obloge. Če vam čiščenje nikakor ne gre se lahko naročite na trening ustne higiene. Tako boste razumeli, zakaj in kako pravilno negovati zobe.

Privoščite svojim zobem in svojemu telesu kdaj pa kdaj tudi profesionalno podporo čiščenja zob.