Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Parodontoza – parodontalna bolezen

Krvaveče dlesni so lahko znak parodontalne bolezni - parodontoze. Izobrazite se o tem.Zobozdravnik, parodontolog mi je ugotovil paradontozo (opravljeno Že čiščenje dlesni). Kaj mi svetujete, s čim lahko pripomorem k izboljšanju (kamilica, žajbelj, KAJENJE !?), Zanima me se razlika med GINGIVITISOM in PARADONTOZO.

 

Če prav razumem, vam je specialist parodontolog ugotovil parodontozo.

Sprašujete me, kako lahko pripomorete k izboljšanju stanja parodontalne bolezni. Omenili ste zelišča, kamilice in žajblja.

Zanima vas tudi, kako kajenje vpliva na stanje parodontalne bolezni.

Radi bi vedeli, kako se gingivitis razlikuje od parodontoze oz. parodontalne bolezni.

 

Parodontoza je parodontalna bolezen

Izraz parodontoza je laični izraz za parodontalno bolezen.

V medicinski terminologiji se je uporabljal za posebno agresivno obliko parodontalne bolezni, ki se lahko pojavi že v najstniških letih in lahko povzroči izgub v nekaj letih. Danes se to obliko bolezni uporablje izrat agresivni parodontitis.

Parodontalna bolezen je kronična bolezen, podobno kot na primer diabetes. Tako, kot je pomembno, da je urejen diabetes, je pomembno, da imate urejeno parodontalno bolezen. Zato so redni obiski zobozdravnika in redna profesionalna čiščenja zelo pomembna.

Kako lahko sami pripomoremo k izboljšanju parodontalne bolezni

Najpoglavitnejši vzrok parodontalne bolezni je zobna obloga. Zato je pomembno, da se trudimo, da je čim bolj redno v celoti odstranjena iz vseh petih ploskev zob. Pomembno je, da se naučimo res učinkovite tehnike nege ustne votline in ščetkanja zob. Parodontalna bolezen je kronična bolezen, podobno kot na primer diabetes.Tako, kot je pomembno, da je urejen diabetes, je pomembno, da imate urejeno parodontalno bolezen. Zato so redni obiski zobozdravnika in redna profesionalna čiščenja zelo pomembna.

Pripravki iz zelišč, kot sta kamilica in žajbelj, zagotovo pripomorejo k izboljšanju stanja parodontalne bolezni, saj delujejo antiseptično. Pomembno je, da jih uporabljamo po tem, ko smo že temeljito odstranili vso zobno oblogo. Podobno kot ustne vode, so tudi tovrstni pripravki učinkoviti le, če je bila prej zobna obloga temeljito odstranjena.

Predlagam, da se izvežbate v res učinkoviti tehniki odstranjevanja zobnih oblog.

Kajenje zagotovo vpliva na Stanje parodontalne bolezni

Kajenje škoduje našemu zdravju na več načinov.

V ustih lahko povzroča:

  • slabšo prekrvavitev tkiv,
  • zabarvanje zob
  • raka
  • sčasoma postane sluznica na določenih mestih belkasta, čemur rečemo kadilska dlesen
  • vročina iz cigaret pa lahko povzroča opekline sluznice in ožganine zob, predvsem sprednjih, spodnjih sekalcev. Ti se lahko temno zabarvajo ne samo zaradi nikotina, temveč tudi zaradi vročine.
Gingivitis je vnetje dlesni, parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv

O gingivitisu govorimo, kadar je vneta samo dlesna. Gingivitis je stanje, ki ga lahko dobro pozdravimo. Če gingivitis dolgo traja in ni ustrezno zdravljen, se lahko razvije parodontalna bolezen.

Pri parodontalni bolezni so vnete strukture, s katerimi je zob vraščen v kost, pa tudi sama kost. Zobna korenina je vraščena v kost z drobnimi vlakni. Pri parodontalni bolezni vnetje zajame vse ostenje obzobnega žepa. Zajema del dlesni, ki meji na kost, vlakna, s katerimi je korenina vraščena v kost, ter samo kostnino.

Zdrava dlesenGingivitisParodontalna bolezen

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.