Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Periimplantitis – vnetje dlesni okoli implantata

Periimplantitis – vnetje dlesni okoli implantata
Periimplantitis – vnetje dlesni okoli implantata

Ali je res, da se okrog implantata lahko naredi parodontoza?

 

Podobno kot na zobu, se tudi na površini zobnega vsadka sčasoma naseli zobna obloga.

Bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah najprej povzročijo vnetje dlesni okrog implantata. Tako vnetje imenujemo periimplantatni mukozitis. Podobno kot nezdravljen gingivitis – vnetje dlesni okrog zoba lahko le – ta, če ni zdravljen preide v kronični parodontitis pri zobu oziroma periimplantitis pri implantatu. Vzrokov periimplantatnega mukozitisa in periimplantitisa je več.

Periimplantitis je vnetje tkiv okoli zobnega vsadka (implantata), ki je posledica bakterijske okužbe. To stanje je podobno parodontitisu, vendar se pojavi okoli vsadka namesto okoli naravnega zoba. Periimplantitis je resen zaplet, ki lahko vodi v izgubo vsadka in okoliških kosti čeljusti, kar lahko vpliva na stabilnost in funkcionalnost proteze ali mostička, pritrjenega na implantat.

Glavni vzroki za periimplantitis vključujejo:
  1. Slaba ustna higiena: Neustrezno čiščenje okoli implantatov lahko vodi v nabiranje zobnih oblog, kar lahko povzroči vnetje dlesni in okoliških tkiv.
  2. Kajenje: Kajenje povečuje tveganje za periimplantitis, saj zmanjšuje sposobnost telesa za zdravljenje vnetja.
  3. Sladkorna bolezen: Sladkorna bolezen lahko upočasni proces celjenja in poveča tveganje za okužbe okoli implantatov.
  4. Stres: Stres lahko vpliva na imunski sistem in poveča dovzetnost za okužbe, vključno z vnetjem okoli implantatov.
Znaki periimplantitisa

Znaki periimplantitisa lahko vključujejo

  • rdečico,
  • oteklino,
  • krvavenje dlesni okoli implantata,
  • bolečino ali občutljivost ter
  • omajanje implantata.

Če opazite katerega od teh simptomov okoli vašega vsadka, je pomembno, da se nemudoma posvetujete z zobozdravnikom ali oralnim kirurgom. Zdravljenje periimplantitisa vključuje odstranjevanje zobnih oblog in korenito čiščenje implantata ter včasih uporabo antibiotikov za nadzor okužbe.

Nastanek je možno preprečiti s pravilnim čiščenjem in rednimi kontrolnimi pregledi, ki so usmerjeni v zgodnjo prepoznavo ter z vzdrževalnimi ukrepi.

Kadar pa periimplantitis že nastane, ga zdravimo podobno kot kronični parodontitis. Najprej opravimo inštrukcijo pravilnega čiščenja, nato odstranimo vse trde in mehke zobne obloge (pri tem se uporabljajo drugačni nastavki za čiščenje kot za zobe! ). Bistveno je tudi razkuževanje s klorheksidinom v tekočini in gelu. Na koncu sledi kirurško zdravljenje podobno kot pri kroničnem parodontitisu. S pravilno tehniko čiščenja lastnih zob in implantatov si lahko zagotovite, da bodo v ustih doživljensko.

 

Vam manjkajo zobje in jih želite nadomestiti z implantati? Naročite se: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …